Web Analytics
Vučić: Micotakis potvrdio da Grčka neće menjati stav o Kosovu - BetaRS

Vučić: Micotakis potvrdio da Grčka neće menjati stav o Kosovu

Region | 22.08.2023 | access_time 12:55
Vučić: Micotakis potvrdio da Grčka neće menjati stav o Kosovu
Foto: Beta/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Atini da mu je grčki premijer Kirijakos Micotakis potvrdio da Grčka neće menjati zvaničan stav po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Vučić je na Instagramu napisao da je sa Micotakisom imao "dobar i prijateljski razgovor" i da je sa njim "razmenio mišljenja o sveukupnoj regionalnoj saradnji, globalnim pitanjima i odnosu Grčke prema situaciji na Kosovu i Metohiji".

"Naši grčki prijatelji su još jednom potvrdili da neće biti promene u zvaničnom stavu po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Nastavićemo da radimo na jačanju naše saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa", naveo je Vučić.

U Atini, gde je sinoć bio na neformalnoj večeri povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije, Vučić je danas razgovarao i sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

"Veoma dobar razgovor sa Jakovom Milatovićem o napretku u odnosima između Srbije i Crne Gore", napisao je Vučić uz fotografiju na kojoj se vidi kako sedi sa crnogorskim liderom za stolom u dvorištu.

Vučić je jutros u Atini održao bilateralni sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a juče je imao odvojene susrete sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Neformalnu večeru, povodom 20. godišnjice deklaracije kojom je EU izrazila podršku ulasku zemalja Zapadnog Balkana u taj blok, Micotakis je priredio za lidere sa Balkana, Ukrajine, Moldavije i EU.

Uz Vučića, Micotakisa, Milatovića, Zelenskog, Kovačevskog, Fon der Lajen i Mišela, na neformalnom skupu su bili i predsednica Moldavije, premijeri Kosova, Hrvatske, Bugarske i Rumunije i predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Zbog bilateralnog spora sa Tiranom, oko novoizabranog predsednika opštine Himara Fredija Belerija, etničkog Grka koji je u pritvoru, Grčka nije pozvala na skup premijera Albanije Edija Ramu, već predsednika te države Bajrama Begaja koji je odbio da dođe.

Teme