Web Analytics
Milatović sa Vučićem razgovarao o dugu Instituta Igalo - BetaRS

Milatović sa Vučićem razgovarao o dugu Instituta Igalo

Ekonomija | 22.08.2023 | access_time 15:15
Milatović sa Vučićem razgovarao o dugu Instituta Igalo
Foto: Amir Hamzagic
Predsednik Crne Gore Jakov Miltović je objavio da je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Atini razgovarao o dugu Instituta Igalo, navodeći da će Crna Gora i Srbija naći održivo rešenje za otplatu duga.

Milatović je na društvenoj mreži Iks (X) naveo da će jedan deo duga Instituta Igalo biti umanjen za iznos duga stare devizne štednje Srbije prema Crnoj Gori, u skladu sa dogovorom ministara finansija.

"Predložio sam da glavni deo duga bude otplaćen kroz lečenje građana Srbije u Institutu, o čemu će detaljnije razgovarati resorni ministri", naveo je Milatović.

Institut od 1987. godine ima dug za kredit prema Jugobanci od oko 3,7 miliona evra, koji je s kamatama porastao na oko 7,5 miliona evra.

Zbog toga što je banka otišla u stečaj potraživanje je preuzela državna Agencija za osiguranje depozita koja je konačno dobila spor o ovom potraživanju 2021. godine kada je ono pravosnažno priznat i od crnogorskih sudova.

U međuvremenu je Agencija blokirala račun Institutu Igalo, a kako se državna kompanija već nalazi u velikim problemima ova blokada, ukoliko ostane na snazi, značiće siguran stečaj, koji bi vodio u bankrot i rasprodaju imovine.

Institut iz Igala kod Herceg Novog je decenijama lečilišni centar i mesto zdravstvenog turizama u Sredozemlju. Od ključnog značaja za njegovu reputaciju su lokalni priobalni morski mulj, mineralna voda i klima. 

U većinskom je vlasništvu države Crne Gore. Četvrtinu akcija, koje je 2018. kupio za oko 2,8 miliona evra poseduje crnogorski privrednik Žarko Rakčević, preko preduzeća "Vile Oliva".

Teme