Web Analytics
Kineska centralna banka se obavezala da obezbedi stabilnost kursa juana - BetaRS

Kineska centralna banka se obavezala da obezbedi stabilnost kursa juana

Ekonomija | 22.08.2023 | access_time 17:35
Kineska centralna banka se obavezala da obezbedi stabilnost kursa juana
Xinhua/Peng Ziyang

Narodna banka Kine, centralna banka te zemlje, saopštila je da će primeniti kombinaciju mera kako bi stabilizovala očekivanja tržišta, odlučno sprečila velike fluktuacije kursa i održavala kurs juana stabilnim na razumnom nivou, prenosi agencija Sinhua.

U najnovijem izveštaju o monetarnoj politici za drugi kvartal, Narodna banka Kine je saopštila da će sprovesti zdravu monetarnu politiku na ciljan i efikasan način i da će bolje koristiti instrumente monetarne politike u prilagođavanju i količine i strukture kako bi podržala oporavak realne ekonomije.

Centralna banka je navela da će održati likvidnost na razumnom nivou i obezbediti da rast novčane mase i agregatno finansiranje realne ekonomije budu u skladu sa rastom nominalnog bruto domaćeg proizvoda.

Narodna banka Kine je dodala da će nastaviti da produbljuje tržišno orijentisanu reformu u pogledu kamatnih stopa sa ciljem smanjenja troškova finansiranja i za preduzeća i za građane.

Banka je navela i da će nastaviti da pojačava podršku za mikro i mala preduzeća, naučno-tehnološke inovacije i zeleni razvoj kroz strukturne instrumente monetarne politike.

Prilagođavajući se velikim promenama u ponudi i potražnji na tržištu nekretnina, banka je ukazala da će prilagoditi i optimizovati politike vezane za sektor nekretnina kako bi promovisala njegov stabilan i zdrav rast.

Centralna banka je takođe navela da će dati veći značaj finansijama u promovisanju potrošnje, stabilizaciji investicija i povećanju domaće tražnje.

Takođe će biti uloženi napori na sprečavanju i ublažavanju finansijskih rizika u ključnim oblastima kroz finansijsku podršku u smanjenju rizika lokalnog duga i promovisanju reformskih napora malih i srednjih finansijskih institucija radi otklanjanja rizika, dodala je Narodna banka Kine.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT