Web Analytics
Dveri: Nadležni da odustanu od rušenja na Slaviji i time pokažu brigu o istoriji Beograda - BetaRS

Dveri: Nadležni da odustanu od rušenja na Slaviji i time pokažu brigu o istoriji Beograda

Politika | 23.08.2023 | access_time 10:35
Dveri: Nadležni da odustanu od rušenja na Slaviji i time pokažu brigu o istoriji Beograda

Stranka Dveri pozvala je danas nadležne organe da odustanu od rušenja na Slaviji i time pokažu minimalnu brigu o istoriji Beograda i volji njegovih građana.

Gradski odbor Dveri navodi u saopštenju da je planirano rušenje preostalih starih zgrada na Slaviji najavljeno za sutra, a da su danas postavljeni bageri, kojim treba da se završi taj posao.

Ukazali su da je pitanje dokle će građani, "pognute glave u stavu mirno", pratiti kako se sve to dešava, kao da se sve to događa nekom drugom, u nekoj drugoj državi, "na drugoj planeti".

"Da li smo rešili da se odreknemo čitave svoje kulture, istorijskih spomenika, svega onoga po čemu je ovaj grad bio prepoznatljiv? Da li ćemo dozvoliti da bahati investitori koji osim profita, očigledno u životu nemaju drugih interesovanja, uz saučešništvo bahate SNS vlasti, sruše i ono što je preostalo", upitali su oni.

Dveri pitaju i da li ćemo "mi sami" srušiti ono što nisu srušili ni Prvi svetski rat ni Drugi svetski rat, kao ni "NATO agresori".

Prema njihovim rečima, kada su građani glasali za Srpsku naprednu stranku (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučiča, glasali su za tu opciju misleći da je to jedini način da se otarase "žutih", ali se, kako su Dveri istakle, ispostavilo da od "svakog zla postoji gore zlo".

"Kosančićev venac upropašćen, izmenjenog izgleda, gde su rizični radovi pretili da naruše i druge građevine na toj važnoj lokaciji, kulturno – istorjskoj celini, kako se desilo prethodnim radovima na Obilićevom vencu. Miličin konak, jedan od obeležja grada, mesto njegovog rođenja, unakažen građevinom prilepljenom uz sam konak. Kalemegdan, Skadarlija, Trg Republike, stigli smo i do Slavije", ističe se u saopštenju.

Ukazali su i da je u planu rušenje zgrade Gradske štedionice iz 19. veka, kao i zgrade iz 1927. rađene prema projektu srpskog arhitekte Milana Zlokovića.

Dodali su da su te zgrade, sve do 2020. godine bile pod zaštitom države i da ona "očito" nije uspela da ih zaštiti.

"Kao što ne uspeva da zaštiti interese građana i njihovo dostojanstvo, decu i njihovu bezbednost, srpsku zemlju na Kosovu i Metohiji i naš narod, tako ne želi da zatiti ni ono malo što gde je bila potrebna samo volja i politička odlučnost", naveo je beogradski odbor Dveri.

Teme