Web Analytics
Ministarka očekuje gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska u oktobru - BetaRS

Ministarka očekuje gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska u oktobru

Ekonomija | Izvor: Beta | 23.08.2023 | access_time 15:50
Ministarka očekuje gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska u oktobru
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović je danas posetila gradilište gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i rekla da očekuje maksimalno zalaganje svih učesnika u projektu da bi gasovod bio završen u roku, tokom oktobra.

"Izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska strateški je važan projekat u gasnom sektoru, ali i u našoj energetici uopšte jer će obezbediti dodatni pravac snabdevanja gasom i veću sigurnost u snabdevanju", rekla je Đedović na gradilištu u mestu Trupale kod Niša, objavilo je Ministarstvo.

Ona je istakla da Ministarstvo svakodnevno prati kako teku radovi, da su ljudi iz Ministarstva i na terenu, te da je danas došla da održi sastanak izvođačima, nadzorom, investitorom i predstavnicima institucija uključenih u projekat i proveri napredak radova.

Izvođači radova su ministarku obavestili da je isporučeno 100 odsto cevi za gasovod, položeno 70 odsto i izgrađeno 45 odsto nadzemnih objekata, a preostao je veći deo radova na elektroinstalacijama.

"Očekujem od izvođača i svih učesnika u projektu da budu maksimalno efikasni, jer se nalazimo u završnoj fazi radova kako bismo na jesen u potpunosti završili gasnu interkonekciju kojom ćemo se povezati sa novim snabdevačima i izvorima gasa koji dolaze pre svega iz Azerbejdžana", kazala je ministarka.

Dodala je da je sa predstavnicima Azerbejdžana razgovarala o količinama gasa koje Srbije može da dobije iz te zemlje za potrebe predstojeće grejne sezone - 300 do 500 miliona kubnih metara, a možda i više.

"Na putu da postane kritična tačka je isporuka elektro-opreme koja je poručena i plaćena, dok nam je jako važno da se sve cevi zavare, spoje i polože da bismo završili linijski deo gasovoda. Za to nam je potreban veći broj ekipa na terenu i o tome smo danas pričali sa izvođačima radova, kako bi poboljšali kapacitete", navela je Đedović.

Ona je rekla da su radovi u Srbiji usklađeni s radovima u Bugarskpj i da će se, preko gasovoda koji je već izgrađen između Bugarske i Grčke, Srbija povezati sa gasom koji do Grčke dolazi pre svega iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala.

"U budućnosti će ovaj pravac biti još značajniji, zbog diversifikacije izvora snabdevanja gasom u čitavoj Evropi i mogućnosti da se gas kupuje od različitih snabdevača. Srbija ovim gasovodom dobija veću energetsku sigurnost, a imaće i ulogu tranzitne zemlje za region, kao i u slučaju gasovoda Balkanski tok", rekla je Đedović.

Teme