Web Analytics
Zeleno-levi front traži istragu o pogibiji radnika u Skupštini Srbije - BetaRS

Zeleno-levi front traži istragu o pogibiji radnika u Skupštini Srbije

Politika | 24.08.2023 | access_time 13:05
Zeleno-levi front traži istragu o pogibiji radnika u Skupštini Srbije
Foto: Beta/AMIR HAMZAGIC

Zeleno-levi front zatražio je danas pokretanje "hitne i temeljne" istrage o nesrećnom slučaju u zgradi Skupštine Srbije u Beogradu u kom je poginuo službenik parlamenta.

U saopštenju su uputili saućešće porodici i prijateljima stradalog radnika i zatražili da se istragom utvrdi da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja standarda bezbednosti na radu.

"Nažalost, zaposleni u Srbiji rade u veoma teškim uslovima, a standardi bezbednosti i zdravlja na radu se ignorišu. Godišnje u Srbiji više od 50 ljudi pogine na radnom mestu, a poslodavci koji su za to odgovorni često izbegavaju odgovornost. Ta sudbina ne zaobilazi ni one koji rade u najvišim državnim organima", naveli su iz Zeleno-levog fronta.

Pokretanje istrage o tom nesrećnom slučaju zatražila je i stranka Zajedno koja je pozvala nadležne da utvrde da li je radnik koji je stradao bio obučen da obavlja poslove koji su mu bili povereni.

"Nažalost, ovo je samo još jedan u nizu izgubljenih radničkih života u Srbiji u kojoj izgubimo jednog radnika nedeljno. Ova surova statistika rezultat je katastrofalnih zakona koji ne štite radnike nego bahate poslodavce koji vešto izigravaju pravne regulative kako po pitanju bezbednosti i zdravlja na radu tako i po pitanju zarada", naveli su iz stranke Zajedno.

Ocenili su da je "država pod vlašću SNS primer lošeg poslodavca".

"Radnici i radnice u javnom sektoru i državnoj i lokalnoj upravi su često minimalno plaćeni, nemaju ugovore o radu, a kako vidimo bezbednost je upitna", navodi se u saopštenju stranke Zajedno.

Mediji su ranije preneli, pozivajući se na nezvanična saznanja, da je radnik parlamenta poginuo dok je pokušavao da popravi lift.

Teme