Web Analytics
EU: Teško je proveriti da li je Prigožin mrtav - BetaRS

EU: Teško je proveriti da li je Prigožin mrtav

Svet | Izvor: Beta | 24.08.2023 | access_time 16:40
EU: Teško je proveriti da li je Prigožin mrtav
Portparol Evropske unije Peter Stano je danas izjavio da je "teško proveriti" izveštaje o tome da je šef ruske privatne plaćeničke vojske "Vagner" Jevgenij Prigožin u sredu poginuo u avionskoj nesreći.

"Videli smo izveštaj o avionskoj nesreći u kojoj je navodno poginuo Prigožin zajedno sa članovima svoje pratnje i posadom. Ali opet, kao i mnoge druge stvari u Rusiji, ovo je veoma teško proveriti, a samim tim i komentarisati", rekao je Stano, prenosi CNN.

On je rekao da je povezanost grupe "Vagner" s Kremljom jedno od kompleksnih pitanja, a da nije na EU da "spekuliše da li će navodno ubistvo ili smrt Prigožina u avionskoj nesreći imati neke konkretne posledice po aktivnosti 'Vagnera' ".

Stano je rekao da su "negativne akcije" Prigožina i grupe "Vagner" nadaleko poznate, ukazujući na njihovu umešanost u rat u Ukrajini i operacije u afričkim zemljama.

"Gde god da su bili, ostavili su trag kršenja ljudskih prava, međunarodnog humanitarnog prava. Mnogo je neodgovornosti, nejasna su pravila po kojima oni rade", rekao je on.

Teme