Web Analytics
Si na brifingu BRIKS-a: Proširenje mehanizma predstavlja novu polaznu tačku - BetaRS

Si na brifingu BRIKS-a: Proširenje mehanizma predstavlja novu polaznu tačku

Svet | Izvor: Beta | 25.08.2023 | access_time 09:15
Si na brifingu BRIKS-a: Proširenje mehanizma predstavlja novu polaznu tačku
Foto: Beta
Predsednik Kine Si Đinping prisustvovao je u Johanesburgu specijalnoj konferenciji za novinare održanoj u sklopu 15. Sastanka lidera zemalja BRIKS-a.

Sa konferencije je obavešteno o zvaničnom pridruživanju Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Argentine, Irana i Etiopije porodici BRIKS-a, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Si je u obraćanju na konferenciji za štampu naveo da su članice BRIKS-a veoma uticajne zemlje, koje imaju važne obaveze za mir i razvoj sveta.

Razgovarali smo na sastanku o međunarodnoj situaciji i saradnji zemalja BRIKS-a, postigli opštu saglasnost, objavili deklaraciju i ostvarili plodne rezultate, rekao je on.

Si je ukazao da su se lideri pet zemlja složili da pozovu Saudijsku Arabiju, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate, Argentinu, Iran i Etiopiju za članstvo u BRIKS-u.

Kina je čestitala navedenim zemljama i visoko ocenila napore koje su uložili Južnoafrička Republika kao domaćin i njen predsednik Siril Ramafoza.

Predsednik Kine je ocenio proširenje mehanizma kao istorijsko, što ovaploćuje odlučnost zemalja BRIKS-a za solidarnu saradnju sa zemljama u razvoju. 

"Verujem, kada radimo jednim srcem i udruženim snagama, da će saradnja BRIKS-a biti obećavajuća i da će budućnost zemalja BRIKS-a biti svetla", podvukao je Si.

Konferencijom za novinare je predsedavao Ramafoza, a prisustvovali su i predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, indijski premijer Narendra Modi i predsednik Rusije Vladimir Putin (onlajn).

Na sastanku je usvojena i objavljena "Deklaracija 15. Sastanka lidera zemalja BRIKS-a iz Johanesburga".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika