Web Analytics
Mujagić: Na Pešteri, umesto termo, graditi solarne elektrane - BetaRS

Mujagić: Na Pešteri, umesto termo, graditi solarne elektrane

Tranzicija | Izvor: Beta | 25.08.2023 | access_time 11:15
Mujagić: Na Pešteri, umesto termo, graditi solarne elektrane
Predsednik Opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je danas da i dalje postoji interesovanje investitora za izgradnju termoelektrane "Štavalj", ali da je želja lokalne samouprave da se na Pešterskoj visoravni grade solarne elektrane.

On je istakao da se o projektu termolektrane u blizini rudnika uglja "Štavalj" govori više od 20 godina, ali da je u ovom trenutku upitno hoće li se ona uopšte graditi.

"Postoji interesovanje, jer postoje ogromne ispitane zalihe uglja. Naš uslov, kao lokalne zajednice i političke opcije kojoj pripadam, od kojeg nećemo odustati, je da se u proizvodnji i preradi uglja poštuju najveći mogući ekološki standardi, da time ne bi bili ugroženi ni poljoprivreda, ni turizam. Bez takvih standarda, izgradnja termoelektrane bila bi pogrešna", poručio je Mujagić.

Igradnja termoelektrane, snage oko 350 megavati, najavljivana je više puta u prethodnih dvadesetak godina. Rađene su i studije izvodljivosti i opravdanosti, a najviše zainteresovani za taj projekat bili su Česi.

Dok je izgradnja termoelektrane u domenu planova, Sjenica će, dodaje Mujagić, "protežirati solarnu energiju i izgradnju solarnih elektrana na Pešterskoj visoravni".

"Gradimo najveću solarnu elektranu na Balkanu, od 50 megavata. Kada bismo napravili nekoliko takvih energetskih objekata, to bi donelo velike benefite lokalnom budžetu iz kojeg bismo mogli samostalno da rešavamo mnoge naše komunalne probleme", rekao je Mujagić.

On je ocenio da Sjenica, pored juga Srbije, ima najveći broj sunčanih sati u godini, a izgradnji solarnih elektrana pogoduju, nadmorska visina, klima, kao i kvalitet sunčevih zraka na Pešterskoj visoravni.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije