Web Analytics
Dveri: Za 400.000 socijalno ugroženih podeliti vaučere za hranu - BetaRS

Dveri: Za 400.000 socijalno ugroženih podeliti vaučere za hranu

Politika | 25.08.2023 | access_time 13:35
Dveri: Za 400.000 socijalno ugroženih podeliti vaučere za hranu
Foto: Amir Hamzagic
Srpski pokreta Dveri predlaže da se u Srbiji popiše 400.000 socijalno ugroženih i gladnih ljudi da bi im bili podeljeni vaučeri, vrednosni čekovi ili grantovi za kupovinu domaćih prehrambenih i drugih poljoprivrednih proizvoda.

"Na taj način bismo nahranili gladne, a omogućili razvoj domaće privrede, povećali bismo javnu potrošnju i tako izgradili novostvorenu vrednost i BDP", kazao je danas poslanik Milovan Jakovljević novinarima u Skupštini Srbije.

U Dverima smatraju, kako je naveo, da bi država trebalo da uredbom ili zakonom obaveže državne institucije i javna preduzeća da kupuju isključivo domaće poljoprivredne i prehrambene proizvode.

"Potrebna je i promena poreskog sistema, odnosno progresivno smanje doprinosi na plate", kazao je Jakovljević.

Predlog je da isplata minimalca bude uz porez na dohodak od 61 odsto, a porez bi se smanjivao na veće plate, ali tako da ne može da bude manji od 35 odsto.

Tako bi privrednici bili stimulisani da radnicima isplate što veće plate, da pune budžet i povećavaju javnu potrošnju, kazao je Jakovljević.

Uz to, da bi država pomogla građanima, marže na cene 20 osnovnih životnih namirnica trebalo bi ograničiti na 10 odsto, ali ne na više od šest meseci da ne bi došlo do nestašice te robe.

"Sva druga roba koja se prodaje sa maržama većim od 50 odsto, mora da za posledicu ima plaćanje ekstraprofita", kazao je poslanik Dveri.

Rekao je i da bi domaća privreda i poljoprivreda mogla da se podstakne, a da se ne ugrozi Sporazum Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, tako što bi se primenili članovi 32, 40 i 41 tog sporazuma koji omogućavaju da u slučaju uvoza robe po damping, subvencionisanim cenama, država ima pravo na jednostranu primenu kontramera poput taksi i prelevmana.

Jakovljević je podsetio i da se javni dug Srbije uvećao sa 15,1 na 35,5 milijardi evra za 11 godina sadašnje vlasti, ali zarade građana, iako su nominalno veće, nisi realno porasle.

Dodao je i da je javni dug privrede oko 16 milijardi evra, a građana 12,5 milijardi evra.

Po njegovim rečima, ti podaci ukazuju da svaki građanin Srbije u proseku duguje 7.100 evra.

Teme