Web Analytics
Ministarstvo: Neće biti kažnjeni poljoprivrednici koji su pogrešno prijavili setvenu kulturu - BetaRS

Ministarstvo: Neće biti kažnjeni poljoprivrednici koji su pogrešno prijavili setvenu kulturu

Ekonomija | 25.08.2023 | access_time 14:15
Ministarstvo: Neće biti kažnjeni poljoprivrednici koji su pogrešno prijavili setvenu kulturu
Foto: Beta/Printscreen

Pomoćnik ministra poljoprivrede Srbije Aleksandar Bogićević rekao je danas da neće biti kažnjeni mali poljoprivrednici koji su nepravilno prijavili setvene kulture za dobijanje subvencija po hektaru, ali da će odgovarati oni koji su na parcelama pod šumom prijavili kukuruz.

On je, na Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije rekao da će poljoprivrednici imati rok do kraja godine da isprave podateke o setvenim kulturama.

"Na terenu je od 21. avgusta 20 grupa inspektora, češljaćemo sve, ali nije tačno da ćemo juriti i kažnjavati male poljoprivrednike. Oni koji su šume prijavili kao kukuruz snosiće sankcije. Oni i nisu poljoprivrednici", rekao je Bogićević na sednici, na kojoj su razmatrane nepravilnosti u prijavi setvenih kultura za subvencije po hektaru, stanje sa širenjem afričke kuge svinja i pritužbe i zahtevi malinara.

Dodao je da je do sada inspekcija utvrdila da od 76 prekontrolisanih domaćinstava kod 74 su nađene nepravilnosti.

On je rekao da, bez obzira na primedbe zbog brzog uvođenja e-agrara, da se "od nečega moralo krenuti".

Pomoćnik direktora Republičkog geodetskog zavoda Jelena Matić Varenica rekla je da ta institucija nema podatke o tome kolika se efektivna površina koristi na jednoj njivi, koja po obodu ima šumarke. Da bi se to utvrdilo, kako je rekla, mora da se na teren izvodi geometar.

Predsednik Odbora Marjan Rističević predložio je da se, osim što bi se dao dodatni rok za ispravljanje podataka da se od poljoprivrednika zatraži da "odokativno" ocene koliku ukupnu površinu ne koriste i da mu se za toliko odbije od subvencije po hektaru od ukupno 18.000 dinara, da se ne bi izvodio geometar za svaku parcelu.

Rističević je uputio kritike na račun Ministarstva poljoprivrede koje nije dostavilo tražena objašnjenja kako je moguće da su nepravilnosti utvrđene za 500.000 kod 20.000 domaćinstava, što bi značilo da je svako prijavilo 25 hektara, a subvencija po hektaru se isplaćuje za najviše 20 hektara.

On je zatražio i objašnjenje kako to da institut Biosens, koji je napravio satelitske snimke na osnovu kojih su utvrđene nepravilnosti, nije bio uključen u e-agrar, a ispostavilo se da jeste.

Direktor Uprave za veterinu Miloš Petrović saopštio je da je od početka epidemije afričke kuge svinja uginulo 2.357 komada, a da je eutanazirano 31.417.

Petrović je rekao da je u 2.028 domaćinstava dozvoljeno da za sopstvene potrebe zakolju 5.511 zdravih svinja, a da je iz 194 domaćinstva dozvoljna isporuka za klanice 23.370 komada.

Zaraza afrička kuga je, prema njegovim rečima, odjavljena u 10 opština, a ukoliko ne bude novih slučajeva biće odajavljena u još 11 opština.

Prema njegovim rečima do sada je obrađeno 939 zahteva za obeštećenje zbog uništenja zaraženih svinja, u vrednosti od 371 milion dinara.

Teme