Web Analytics
Blokiran saobraćaj ispred Skupštine uoči početka protesta 'Srbija protiv nasilja' - BetaRS

Blokiran saobraćaj ispred Skupštine uoči početka protesta 'Srbija protiv nasilja'

Politika | 26.08.2023 | access_time 20:00
Blokiran saobraćaj ispred Skupštine uoči početka protesta 'Srbija protiv nasilja'
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu, uoči početka 17. protesta "Srbija protiv nasilja", policija je zaustavila saobraćaj, a građani još uvek pristižu na taj plato.

Saobraćaj je obustavljen od raskrsnice ulica Kneza Miloša i Bulevara kralja Aleksandra sa jedne strane, kao i kod Trga Nikole Pašića sa druge strane, javlja reporter agencije Beta.

Okupljeni nose transparente kojima se poziva na ispunjenje zahteva protesta, a tu je i grupa studenata sa plakatima "Studetnkinje ne ćute" i "I ovaj ispit ćemo položiti".

Kako je najavljeno, danas će protestna šetnja ići "medijskom trasom", do sedišta Radio televizije Srbije (RTS) i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Protestna šetnja će biti organizovana Dečanskom, Makedonskom, Takovskom ulicom do RTS, a onda do REM-a.

Gradjanski protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradsko školi "Vladislav Ribnikar" i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtevima protesta koje tehnički organizuje deo proevropske opozicije, su ukidanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje.

Traži se i smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, kao i rukovodstva RTS i Saveta REM-a.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe "Pravac Evropa", Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije stranački.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) je od 14.00 sati, zbog Zakona o planiranju i izgradnji, čijim odredbama se protivi, blokirao most Gazela, a najavljeno je da će blokada trajati do 22.00.

Teme