Web Analytics
Poslato pojačanje za suzbijanje velikog požara kod granice Grčke s Turskom - BetaRS

Poslato pojačanje za suzbijanje velikog požara kod granice Grčke s Turskom

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 28.08.2023 | access_time 12:30
Poslato pojačanje za suzbijanje velikog požara kod granice Grčke s Turskom
Grčke vlasti su danas poslale pojačanje za gašenje velikog požara koji se ne smiruje već deset dana u oblasti lučkog grada Aleksandrupolisa i reke Evros (Marice) u blizini granice s Turskom.

Vatrogasna služba je saopštila da su angažovana 474 vatrogasca sa 100 vozila, sedam avtrogasnih aviona i dva helikoptera. Tim snagama pomažu pojačanja iz nekoliko evropskih zemalja.

Vlasti istražuju šta je izazvalo požar koji je tokom protekle nedelje ubio 20 ljudi spalio ogromne površine šume i kuće i izazvao evakuaciju hiljada ljudi.

Požar je uništio više od 77.000 hektara zemljišta, saopštila je u nedelju Služba za upravljanje vanrednim situacijama EU Kopernikus, što ga čini jednim od najvećih pojedinačnih požara koji su do sada pogodili neku evropsku zemlju.

U nedelju su se vatrogasci u Grčkoj borili sa 105 šumskih požara, od kojih je 46 izbilo za samo 24 sata, saopštila je vatrogasna služba.

Prošle nedelje je saopšteno da su tokom leta uhapšene 163 osobe zbog izazivanja požara, rekao je portparol Vlade Pavlos Marinakis, do kojih 118 zbog nemara i 24 zbog namernog podmetanja požara. Nije naveo zašto je uhapšeno još 18 ljudi.

Grčka ima stroge propise o prevenciji požara leti, među kojima zabranu spaljivanje osušene vegetacije i korišćenje roštilja napolju.

Pošto su vatrogasne snage opterećene do krajnjih granica, Grčka je tražila pomoć od drugih evropskih zemalja te su se odazvale Nemačka, Švedska, Hrvatska i Kipar i poslali avione, dok desetine rumunskih, francuskih, čeških, bugarskih, albanskih, slovačkih i vatrogasaca iz Srbije pomažu na terenu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija