Web Analytics
Jelena Zorić: Milenković i Mitić su smenjeni da bi se sprečila istraga za 'Jovanjicu 3' - BetaRS

Jelena Zorić: Milenković i Mitić su smenjeni da bi se sprečila istraga za 'Jovanjicu 3'

Politika | 28.08.2023 | access_time 15:20
Jelena Zorić: Milenković i Mitić su smenjeni da bi se sprečila istraga za 'Jovanjicu 3'
Foto: Beta/Printscreen

Novinarka BIRN-a i nedeljnika "Vreme" Jelena Zorić izjavila je danas da je glavni razlog za smenjivanje policijskih inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića pokušaj vlasti da stopira istragu za "Jovanjicu 3".

Zorić je agenciji Beta kazala da postoje prijave da su Milenković i Mitić životno ugroženi, odnosno da je deo bezbednosnih struktura naručio njihovu likvidaciju, te da nije isključeno da ih centri moći u narednom periodu i uhapse radi njihove kriminalizacije, "čime se pojačava i atmosfera za njihovu likvidaciju".

Naglasila je da bi istraga za "Jovanjicu 3" utvrdila da su i pojedini političari umešani u proizvodnju i prodaju marihuane s te plantaže.

"Milenković i Mitić nisu smenjeni samo zbog osvete, već da bi se sprečila istraga za 'Jovanjicu 3'. Inspektor Milenković je u junu podneo zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal da se nastavi istraga za 'Jovanjicu 3' i da operativna saznanja dobiju karakter dokaza. Ta istraga bi trebalo da utvrdi kako se finansirala 'Jovanjica' i da se istraži distribucija droge", rekla je Zorić.

Ona smatra da je odluka o smenjivanju dvojice načelnika Odeljenja za suzbijanje droga Policijske uprave Beograd definitivno doneta u junu, jer je tada, nakon Milenkovićevog podnošenja zahteva Tužilaštvu, vlast shvatila da više ne sme da rizikuje s njima.

Dodala je da je cilj vlasti da Milenković i Mitić budu izbačeni iz MUP-a.

Prema njenim rečima, ni posle četri godine od otkrivanja, kako se navodi u optužnici, najveće planataže marihuane u Evropi, ne zna se ništa o finansijama i načinu distribucije droge koja se, prema istrazi, proizvodila na tom imanju u blizine Stare Pazove.

Zorić je kazala da je nakon otkrivanja i zaplene 1,6 tona marihuane na "Jovanjici", inspektor Milenković dva puta išao na poligraf, i da su svi prethodni ministri policije (Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin) pokušavali da ga smene.

"Posle ove smene koju je potpisao ministar Bratislav Gašić, najopasnije je to što su inspektorima ugroženi životi. Njih sve vreme prati BIA i nije isključeno da su to pripreme za njihova hapšenja ili nešto mnogo gore. Podsetiću da je u Skupštini Srbije ministar Gašić branio prvooptuženog Predraga Koluviju, a inspektore dovodio u vezu s kriminalom", navela je ona.

Podsetila je i na svedočenje inspektora Mitića, koji je rekao da je ministar Gašić "životno" zainteresovan za smenu Milenkovića, jer "postoje dokazi da je Gašić bio u komunikaciji s Koluvijom, vlasnikom 'Jovanjice'".

"Milenković i Mitić samo rade svoj posao, ali kada se policajci bore protiv kriminala to ova vlast smatra pruženjem otpora državi i spremna je na sve samo da se ne otkrije sva istina o projektu bezbednosnih struktura proizvodnje marihuane na 'Jovanjici'", zaključila je Zorić.

Advokatska kancelarija Zdenka Tomanovića koja zastupa inspektore Milenkovića i Mitića u slučaju "Jovanjica", saopštila je danas da je Kabinet ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića smenio inspektora Slobodana Milenkovića s mesta načelnika Odeljenja beogradske policije za borbu protiv droga, a Dušana Mitića s mesta šefa operative ovog odeljenja.

Iz advokatske kancelarije je rečeno da "ova odluka političkog vrha policije u suštini predstavlja smenu inspektora, a samim tim i sprečavanje dalje istrage i provere operativnih saznanja u vezi sa slučajem 'Jovanjica' koji vode do centara moći u našoj državi".

"Ova smena je i osveta policajcima i pritisak pred dolazeće svedočenje", saopšteno je iz advokatske kancelarije Tomanović.

"Ali Milenković i Mitić, zajedno s velikim brojem poštenih policajaca i lica od integriteta, smeni neće dati budućnost, jer su položili zakletvu da će služiti građanima Srbije i zato će se izboriti sa zloupotrebama struktura koje su okupirale deo naših institucija", rekli su iz kancelarije Tomanović.

Teme