Web Analytics
Ministar Jovanović na Bledu: Srbija postigla zavidne rezultate u digitalnoj transformaciji - BetaRS

Ministar Jovanović na Bledu: Srbija postigla zavidne rezultate u digitalnoj transformaciji

Politika | 28.08.2023 | access_time 15:30
Ministar Jovanović na Bledu: Srbija postigla zavidne rezultate u digitalnoj transformaciji
Foto: Beta/Printscreen/You Tube

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović predstavio je učesnicima ministarskog sastanka u okviru Bledskog strateškog foruma rezultate koje je Srbija ostvarila u digitalnoj transformaciji.

Na sastanku održanom uoči zvaničnog otvaranja Bledskog strateškog foruma, Jovanović je rekao da je Vlada Srbije od 2017. godine, kada je postavila digitalizaciju kao jedan od prioriteta, postigla "zavidne rezultate u digitalnoj transformaciji javne uprave, prosvete, ekonomije i privrede", saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

"Napravili smo veliki iskorak u razvoju inovacionog ekosistema. Naša digitalna transformacija je podrazumevala značajne investicije u infrastrukturu državnih data centara, naučno-tehnoloških parkova, širokopojasne optičke telekomunikacione infrastrukture, povezivanju svih škola na brzi, bezbedan i pouzdan internet", kazao je.

Naveo je da je Srbija paralelno, ne čekajući da infrastruktura bude završena, razvijala "veliki broj elektronskih usluga" za građane, privredu i državu, i da sada ima dva miliona registrovanih naloga na državnom portalu eUprava.

"Najzad, stvorili smo i povoljno poslovno okruženje koje je doprinelo eksponencijalnom rastu IKT sektora, koji je postao primarni sektor Srbije kada posmatramo izvoz usluga i učešće u BDP-u. Na taj način smo postali jedan od lidera Četvrte industrijske revolucije", dodao je.

Jovanović je rekao da u Srbiji "svakodnevno raste potreba za novim kadrovima" i ukazao da je samo u ovoj godini u IKT sektoru zaposleno više od 3.700 ljudi.

"U 2022. je izvoz IKT usluga bio rekordnih 2,7 milijardi evra, dok je već u prvoj polovini 2023. godine izvoz dostigao 1,6 milijardi evra, što je rast od čak 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Poređenja radi, izvoz IKT sektora 2012. godine bio je svega 375 miliona evra", kazao je Jovanović.

On je ukazao i na važnost održavanja specijalizovane izložbe EKSPO 2027. u Beogradu.

"Tada želimo svetu da se predstavimo kao zemlja inovacija i naprednih tehnologija. Da bismo to ostvarili, u narednom periodu nam je fokus na pet posebnih oblasti: autonomna vozila, izgradnja kampusa BIO 4 (biomedicina, biotehnologija, bioinformatika, biodiverzitet), širenje i izgradnja novih naučno-tehnoloških parkova, kao i nastavak ulaganja u Kragujevac kroz izgradnju jedinstvenog Inovacionog distrikta i širenje kapaciteta Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije i superkompjutera", naveo je Jovanović.

Teme