Web Analytics
Kina usvojila nacionalni standard za tradicionalnu kinesku veterinarsku terminologiju - BetaRS

Kina usvojila nacionalni standard za tradicionalnu kinesku veterinarsku terminologiju

Svet | 28.08.2023 | access_time 16:40
Kina usvojila nacionalni standard za tradicionalnu kinesku veterinarsku terminologiju

Kina je usvojila i objavila standarde za tradicionalnu kinesku veterinarsku terminologiju, koji će biti u primeni od 1. marta 2024. godine, saopštila je Kineska akademija poljoprivrednih nauka (CAAS).

Tradicionalna kineska veterinarska medicina razvijala se hiljadama godina i ima kompletan teorijski sistem i jedinstvene metode dijagnoze i lečenja, rekao je Vang Guibo sa Instituta za stočarstvo i farmaceutske nauke Landžu u okviru CAAS, prenosi agencija Sinhua.

Ipak, nedostaje standardizacija terminologije, dodao je Vang.

Standard su izradili stručnjaci sa Instituta za stočarstvo i farmaceutske nauke Landžu i sa drugih kineskih univerziteta. On pokriva opis i primenu tradicionalne kineske veterinarske terminologije, u pokušaju da ubrza međunarodnu akademsku razmenu i da usmerava klinička, naučna istraživanja i nastavu kineske veterinarske medicine.

Standard sistematski definiše 554 pojma, kao što su jin i jang, i pet elemenata (voda, drvo, vatra, zemlja i metal), koji se koriste u nastavi, dijagnozi i lečenju, naučnim istraživanjima, menadžmentu, izdavaštvu i akademskoj razmeni tradicionalne kineske veterinarske medicine.

Očekuje se da će standard promovisati kliničku primenu i istraživanje i razvoj većeg broja novih tehnologija i proizvoda tradicionalne kineske veterinarske medicine i podržati razvoj kineskog stočarstva, rekao je Vang.

Tim je takođe izradio nacrt standarda za akupunkturu na životinjama iz porodice konja, koji je primenjen 1. februara 2023. godine.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Odbojka

Zelena Srbija

Hronika

Scena