Web Analytics
Stevandić tvrdi da nisu prekršeni zaključci parlamenta RS, opozicija kaže da ne govori istinu - BetaRS

Stevandić tvrdi da nisu prekršeni zaključci parlamenta RS, opozicija kaže da ne govori istinu

Region | 28.08.2023 | access_time 21:00
Stevandić tvrdi da nisu prekršeni zaključci parlamenta RS, opozicija kaže da ne govori istinu
Foto: Beta/Narodna skupstina Srbije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić odbio je zahtev opozicije da se održi posebna sednica entitetskog parlamenta u vezi sa kršenjem ranijih zaključaka NSRS.

Stevandić je u odgovoru na pismo opozicionih poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH izjavio da nisu prekršeni zaključci NSRS, prema kojima se na državnom nivou ne mogu usvajati zakoni iz evropske agende, dok se ne usvoji novi Zakon o Ustavnom sudu BiH, koji će značiti prestanak mandata stranih sudija u toj pravosudnoj instituciji.

Stevandić je naveo da je na Savetu ministara BiH prošle sedmice predstavljen predlog zakona o Ustavnom sudu BiH o prestanku mandata stranih sudija i da su na taj način ispoštovani zaključici NSRS.

Istu tvrdnju ranije je izneo ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD), kojeg je demantovao ministar za ljudska prava i izbeglice BiH Sevlid Hurtić, navodeći da o tome uopšte nije bilo reči na Savetu ministara BiH.

Stevandić je još naveo da tri zakona iz evropske agende, koja su usvojena u Predstavničkom domu BiH još nisu potvrđena u Domu naroda BiH, kao i da ti zakoni ne predstavljaju kršenje zaključaka NSRS zato što je "pre njihovog usvajanja kroz političke razgovore na nivou BiH već postignuta načelna politička saglasnost da se pristupi reformi Ustavnog suda BiH i da se ide ka zatvaranju OHR-a".

Komentarišući navode opozicije da je usvojenim Zakonom o organizaciji vinskog tržišta u BiH izvršen prenos nadležnosti sa entitetskog na državni nivo, predsednik NSRS je kazao da će taj zakon biti na snazi tek ukoliko se u narednih godinu dana donesu pravilnici, čime će RS biti dodatno zaštićena, "jer nema obavezu da da saglasnost na usvajanje pravilnika".

"Ako ne da saglasnost na pravilnike onda će zakon biti smatran neusvojenim", naveo je Stevandić.

Opozicioni klub poslanika u Predstavničkom domu BiH (SDS-PDP-Lista za pravdu i red) ocenio je da Stevandić "ne govori istinu", što je veoma lako proveriti.

"Jednostavnim uvidom u dnevni red i saopštenja nakon sednice Saveta ministara, jasno je da se o tom zakonu uopšte nije govorilo, što je i potvrdio zajednički SNSD-Trojka, ministar Sevlid Hurtić, koji je demantovao svoje kolege koji su to pokušali da plasiraju u javnost", naveli su iz tog kluba u saopštenju.

Dodali su da je "predstavljanje" zakona neki novi pojam, poznat, kako su ocenili, očigledno onima koji "neistinama brane neodbranjivo".

Podsetili su Stevandića da zaključak NSRS glasi - "u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od Evropske unije prioritetno i hitno treba rešavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH, odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH".

Istim zaključkom definisano je da, osim reforme Ustavnog suda BiH, prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a.

"NSRS traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rešavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne reše", navedeno je u zaključku.

Iz opozicionog kluba poslanika su istakli da je zaključak NSRS jasan - nema razgovora o drugim zakonima u okviru 14 prioriteta dok se ne reši pitanje Ustavnog suda, a da su poslanici vladajuće koalicije, ne samo razgovarli, već i glasali o drugim zakonima.

Istakli su da prihvataju ovakav odgovor predsednika NSRS i da i dalje zahtevaju da zakaže posebni sednicu entitetskog parlamenta.

"U suprotnom, shvatićemo da je, sa pozicije predsednika NSRS, direktni saučesnik u prikrivanju odgovornosti vladajuće strukture SNSD i njihovih satelita za prevare, obmane i sve što rade suprotno interesima Republike Srpske", istakli su u saopštenju.

Dodali su da argumente treba sučeliti tamo gde je za to jedino mesto, u Narodnoj skupštini RS.

Teme