Web Analytics
Ministar Milićević u manastiru Krupa kod Knina uručio 300 ćiriličnih bukvara za srpsku decu - BetaRS

Ministar Milićević u manastiru Krupa kod Knina uručio 300 ćiriličnih bukvara za srpsku decu

Politika | 28.08.2023 | access_time 23:20
Ministar Milićević u manastiru Krupa kod Knina uručio 300 ćiriličnih bukvara za srpsku decu
Foto: Beta/SLOBODAN MILJEVIC

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević danas je uručio 300 ćiriličnih bukvara namenjenih mališanima koji u Dalmaciji pohađaju nastavu u dopunskim srpskim školama i pravoslavnu veronauku u manastiru Krupa kod Knina.

Kako je saopšteno iz Milićevićevog kabineta, "Ministar je tako ispunio obećanje koje je dao na Vidovdanskom saboru dijaspore kada je poručio da će rešiti sve birokratske prepreke koje je Hrvatska postavila za unošenje srpskih udžbenika i da će omogućiti srpskoj deci u Dalmaciji i Lici da uče na svom jeziku i ćiriličnom pismu".

Milićević je, kako se navodi zahvalio vladiki dalmatinskom Nikodimu na gostoprimstvu u manastiru Krupa i omogućio da bukvari budu predati načelniku Opštine Biskupija Milanu Đurđeviću i drugim predstavnicima Srba u dalmatinskim opštinama – od Knina do Obrovca. Oni će dalje ove knjige distribuirati svim mališanima kojima je to potrebno.

"Velika mi je čast što sam danas, na Veliku Gospojinu, zahvaljujući vladiki Nikodimu prisustvovao liturgiji u našem prelepom manastiru Krupa koji je sagrađen u vreme kralja Milutina, 1317. godine, i oduvek je delila sudbinu sa srpskim pravoslavnim narodom u ovim krajevima", dodao je Milićević.

Ministar je rekao da su u ovom manastiru boravili i živeli velikani naše književnosti: Gerasim Zelić, Dositej Obradović, Simo Matavulj i drugi, koji su ovde donosili brojne knjige i tako obogatili manastirsku riznicu.

"Simo Matavulj je čak zapisao kako je baš ovde u Krupi naučio skrivene lepote srpskog jezika. E zato i mi moramo da pomognemo deci koja danas žive ovde u Dalmaciji, Lici i širom Hrvatske da ne zaborave lepote srpskog jezika, da uvek budu svesni svoje kulture, tradicije, svog identiteta. Bukvare i lektire koji su danas doneti kao donacija srpskim dopunskim školama, ukupno 300 knjiga, donete su upravo s tim ciljem", naveo je ministar.

On je dodao da Srbi žele da zajedno grade mostove prijateljstva i razumevanja među svim zajednicama u Dalmaciji i širom Hrvatske.

"Naša vera nas uči toleranciji, ljubavi prema bližnjima i miru, i to su vrednosti koje želimo negovati. Naša ruka je pružena, očekujemo to i od svih drugih", rekao je ministar Đorđe Milićević.

Teme