Web Analytics
Mađarska dobila prve tenkove Leopard iz Nemačke, počinje i proizvodnja novog borbenog vozila - BetaRS

Mađarska dobila prve tenkove Leopard iz Nemačke, počinje i proizvodnja novog borbenog vozila

Društvo | Izvor: Beta | 29.08.2023 | access_time 11:10
Mađarska dobila prve tenkove Leopard iz Nemačke, počinje i proizvodnja novog borbenog vozila
Mađarska vojska dobila je prvi nemački tenk Leopard 2A7 a uporedo je u domaćim fabrikama počela proizvodnja borbenog vozila pešadije Links i razvoj novog mađarsko-nemačkog tenka Panter.

"Nemački KMV isporučio je Mađarskoj prvi primerak nove verzije tenka Leopard 2A7 sa oznakom HU i inžinjersko vozilo Visent 2 (WiSENT). Njih će vojska testirati u terenskim uslovima nakon čega će započeti proizvodnja 44 Leoparda 2A7 i pet Visenta za potrebe Budimpešte", piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Portal dodaje da će dolaskom Leoparda 2A7 Mađarska značajno modernizovati vojsku i uvećati svoju tenkovsku flotu.

"Prva oklopna brigada 'Đerđ Klapka' trenutno raspolaže sa 22 stara sovjetska tenka T-72 i privremeno koristi 12 polovnih Leoparda 2A4 za preobuku posada. Novi Leopardi deo su dugoročnog plana Budimpešte da stvori NATO interoperabilnu oklopnu brigadu sa novom tehnikom", piše u tekstu.

Da bi se desilo, potrebna su nova borbena vozila pešadije pa je jugozapadno od mađarske prestonice, u fabrici u vlasništvu nemačkog Rajnmetala i domaće namenske industrije, počela proizvodnja oklopnjaka KF41 Links.

Mađarska je naručila 218 Linksova, od čega će 46 biti proizvedeno u Nemačkoj i 172 u domaćem pogonu.

"Početak proizvodnje Linksova, isporuka prvog Leoparda 2A7HU i najava razvoja tenka Panter deo su ambicioznog plana Mađarske da modernizuje oružane snaga i ojača domaću namensku industriju sa osloncem na nemačku vojnu industriju. Novi Leopardi za Mađarsku imaju ojačani oklop za zaštitu od protitenkovskih mina, novi sistem za upravljanje vatrom sa termovizijskim nišanom i turbo-dizel motorom od 1,500 konjskih snaga koji tenku daje brzinu do 70 kilometra na sat", piše u tekstu.

U periodu tranzicije Mađarska koristi i 12 polovnih Leoparda 2A4HU za preobuku posada koji su uzeti na lizing od nemačkog proizvođača KMV.

Teme