Web Analytics
Brnabić: Podržavam ideju o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima - BetaRS

Brnabić: Podržavam ideju o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima

Društvo | 29.08.2023 | access_time 12:35
Brnabić: Podržavam ideju o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da podržava ideju koju su izneli predstavnici penzionera o formiranju nacionalnog saveta za brigu o penzionerima, kao i izradu strategije za unapređenje položaja starih lica, saopštio je njen kabinet.

Ona je, u razgovoru u Vladi Srbije, sa predstavnicima Saveza penzionera Srbije, Udruženja penzionera Srbije "Nezavisnost" i Udruženja sindikata penzionera Srbije, o načinu povećanja penzija, rekla da Vlada Srbije "nastoji da obezbedi i unapredi svakodnevni život najstarijih građana".

Ministar finansija Siniša Mali, koji je učestvovao u razgovoru, podsetio je na povećanja penzija u proteklom periodu i ukazao da one danas u Srbiji rastu brže od plata, kao i da je "Švajcarska formula plus" dala očekivane rezultate.

"Kroz vanrednu indeksaciju penzija dostiže se željeni cilj, a to je da prosečna penzija ne bude ispod 50 odsto prosečne plate. Idemo ka tome da prosečna penzija bude 450 evra do kraja 2025. godine", rekao je Mali.

Dodao je da se "nastavlja sa brigom o najstarijim sugrađanima, između ostalog, uvođenjem penzionerske kartice, koja će zvanično biti promovisana 1. oktobra".

Predstavnici penzionera, kako je navedeno, poručili su premijerki Brnabić da su zadovoljni onim što je do sada učinjeno za tu populaciju, da je pokazana briga i zaustavljeno urušavanje penzija, a da istovremeno imaju razumevanja za sve teškoće koje država ima.

Teme