Web Analytics
Dveri u Subotici pozvale vlast da donese uredbu o regulisanju kretanja migranata - BetaRS

Dveri u Subotici pozvale vlast da donese uredbu o regulisanju kretanja migranata

Migranti | 29.08.2023 | access_time 17:25
Dveri u Subotici pozvale vlast da donese uredbu o regulisanju kretanja migranata

Subotički odbor pokreta Dveri pozvao je danas vlast da donese uredbu o kretanju migranata i da obezbedi sigurnost građana na severu Vojvodine.

Pokret Dveri je u saopštenju podsetio da su sredinom avgusta ispred porodične kuće u Hajdukovu bačene tri ručne bombe od strane migranata, te da su dve bombe eksplodirale i nanele štetu na banderi i delu ograde i da su zbog toga "strah, ali i revolt građana veliki".

"Velika je umešanost krjumčarskih grupa ali i pojedinaca iz državnih organa, kao i pojedinaca iz policije. Umešani su taksisti koji prevoze migrante, pa sve do jataka koji ih sakrivaju u smeštajne kapacitete koji nisu prijavljeni. Svako u tom kriminalnom lancu vidi neku svoju zaradu", ocenio je taj pokret.

Iz tog razloga, Dveri su uputile predlog zakonskog rešenja Vladi Srbije koje bi, kako su naveli, "stalo na put takvim pojavama", a sačinjen je od šest tačaka kojim bi se regulisalo kretanje migranata.

"Kada se onemogući nekontrolisano kretanje migranata kroz našu zemlju bez validnih dokumenata, neće biti ni kriminalnih bandi koje prebacuju migrante. Tada nećemo imati ni umešanost naših gradjana ni državnih organa u takve kriminalne aktivnosti", dodaje se u saopštenju.

U Dverima ističu da bi država davala svu neophodnu logistiku migrantima koji su smešteni u prihvatnim centrima, kako bi oni mogli da nastave putovanje rešavanjem problema azila u zemljama u koje žele da idu.

"Država bi se tada ponašala odgovorno jer bi obezbedila da sigurnost naših gradjana ne bude ugrožena kao što je sada a sa druge strane onemogućila trgovinu ljudima i kontrolu migranata od strane krijumčarskih grupa", navodi se u saopštenju.

Ocnjuje se da bi se tim rešenjem uvažili postignuti dogovori vlasti oko broja migranata koji mogu da borave u Srbiji, ali bi bilo i rešenje koje ne dozvoljava da se broj migranata povećava u državi.

Teme