Web Analytics
AFP: Prigožin sahranjen u Sankt Peterburgu van očiju javnosti - BetaRS

AFP: Prigožin sahranjen u Sankt Peterburgu van očiju javnosti

Svet | Izvor: Beta | 29.08.2023 | access_time 20:35
AFP: Prigožin sahranjen u Sankt Peterburgu van očiju javnosti
Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin, koji je nedavno poginuo u avionskoj nesreći, sahranjen je danas van očiju javnosti na groblju u Sankt Peterburgu, a njegova kompanija je potvrdila da je održana komemoracija za uži krug ljudi.

Fotograf AFP-a preneo je da je mogao da vidi deo groba Prigožina, ali da nije mogao da priđe jer je ispred groblja Porohovskoja u Sankt Peterburgu bila raspoređena policija.

Prigožin, šef paravojne grupe Vagner, poginuo je u sredu u padu aviona severozapadno od Moskve, dva meseca posle njegove neuspele pobune.

Kremlj je ranije danas saopštio da predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da prisustvuje sahrani Prigožina, kojeg je nazvao "izdajnikom" tokom njegove pobune.

Savetnik ukrajinskog predsedništva Mihajlo Podoljak ocenio je danas da je "tajna sahrana" Prigožina odraz "straha Putina" od masovnih protesta i kaljanja sopstvene reputacije.

Paravojna grupa koja je igrala ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, pokušala je krajem juna da smeni rusko vojno rukovodstvo brzom pobunom. Prigožin je tada rekao je da pobuna nije imala za cilj da smeni vlast, već je bila uperena protiv Generalštaba ruske vojske, koju je optužila za nekompetentnost u sukobu u Ukrajini.

Posle objavljivanja vesti o njegovoj smrti, pripadnici Vagnera i stanovnici ruskih gradova su održali okupljanja, što je znak popularnosti vojskovođe među delom stanovništva, koji je cenio njegovu otvorenost.

Njegova smrt izazvala je šok u ruskim nacionalističkim krugovima, koji su, iako naklonjeni ofanzivi Kremlja u Ukrajini, često kritični prema Generalštabu ruske vojske, kojeg optužuju za nesposobnost i seriju neuspeha.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika