Web Analytics
Milenković Kerković (Dveri): NBS da zauzda poskupljenje bankarskih provizija - BetaRS

Milenković Kerković (Dveri): NBS da zauzda poskupljenje bankarskih provizija

Ekonomija | Izvor: Beta | 30.08.2023 | access_time 10:05
Milenković Kerković (Dveri): NBS da zauzda poskupljenje bankarskih provizija
Potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković zatražila je danas da Narodna banka Srbije (NBS) zauzda rast bankarskih provizija, saopštila je ta stranka.

Milenković Kerković je rekla da će Dveri uputiti preporuku Vladi za donošenje Zakona o porezu na ekstraprofit, kako bi se milioni evra koje građani plaćaju bankama za kredite i druge usluge, vratili u budžet Srbije.

"I pored toga što su, avgusta 2022. godine, banke u Srbiji prihvatile preporuku NBS, kao regulatornog tela, da svoje naknade i provizije smanje za 30 odsto ili ih vrate na period pre povećanja, u toj istoj godini banke su svoj neto prihod od naknada i provizija povećale 62 odsto, a samo od naknada za troškove odobravanja kredita, zaradile su 441,5 miliona evra", rekla je ona.

Dodala je da su taj ogroman novac, naplaćen samo za provizije i naknade, banke uzele od građana Srbije, koji se bore sa najvišom rastom cena u Evropi.

Pri tome, dug građana i privrede bankama u Srbiji iznosi, kako je rekla, 28,5 milijardi evra, a samo su građani zaduženi sa 12,5 milijardi evra.

I kamatne stope su, kako je navela, izuzetno visoke, pa su u julu iznosile 9,55 odsto za revolving kredite, za dugovanja po kreditnim karticama 22,75 odsto, a za najskuplji bankarski proizvod pomoću koga preživljava ogroman broj građana Srbije banke su u julu u proseku naplaćivale kamatu od 28,98 odsto.

Broj banaka se, prema njenim rečima, od 2009, kada su na srpskom bankarskom tržištu poslovale 34, smanjio na 20.

"Porast cena i stvaranje brojnih novih oblika naknada, troškova i provizija na najrazličitije usluge koje banke pružaju, bio je odgovor banaka na period niskih kamatnih stopa, kada su njihove zarade po osnovu kredita bile smanjene", rekla je Milenković Kerković.

Navela je da ni, nakon što su američki FED, Evropska centralna banka, a onda i NBS povećavala referentnu kamatnu stopu (sada iznosi 6,5 odsto), poskupeli krediti, ali nisu smanjene naknade, koje su uveliko premašivale zarade banaka od kamatnih stopa.

Milenković Kerković je rekla da sada, kada su kamate banaka u Srbiji opet jako visoke i idu i do 30 odsto, što je najviše u Evropi, one ne žele da se odreknu ogromnih zarada i smanje naknade i provizije.

"Dveri smatraju da je najava banaka da će od 1. septembra ponovo vratiti ogromne cene svojih naknada protivna načelima savesnog i poštenog ponašanja. Ta praksa je posledica visoko koncentrisanog bankarskog tržišta, bez prave konkurencije i zloupotreba dominatnog položaja zbog nedostatka kontrole i zaštite konkurencije", rekla je ona.

Dodala je da će, vraćanje provizija i naknada na nivo pre uvođenja privremene mere njihovog ogranjčenja, to biti novi finansijski udar na građane Srbije, od kojih svako u proseku već duguje bankama blizu 2.000 evra.

Teme