Web Analytics
Britanski ministar spoljnih poslova započeo posetu Kini u pokušaju da ojača veze - BetaRS

Britanski ministar spoljnih poslova započeo posetu Kini u pokušaju da ojača veze

Svet | 30.08.2023 | access_time 11:15
Britanski ministar spoljnih poslova započeo posetu Kini u pokušaju da ojača veze
Foto: Florence Lo/Pool Photo via AP
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli stigao je danas u Peking gde je započeo posetu Kini u pokušaju da se poprave odnosi dve zemlje, koje su pali na najniži nivo poslednjih godina.

Njegova poseta je prvo putovanje britanskog ministra spoljnih poslova Pekingu u pet godina.

Dve države se ne slažu oko pitanja kao što su ograničavanje građanskih sloboda od strane Pekinga u bivšoj britanskoj koloniji Hongkongu, navodna kršenja ljudskih prava u regionu Sinđang, kao i podrške Kine Rusiji.

Kleverli je imao sastanak sa potpredsednikom Han Džengom koji je rekao da će poseta "promovisati zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa".

Kasnije tokom dana će se sastati svojim kineskim kolegom Vang Jijem.

Kleverli je rekao da će pred kineskim zvaničnicima pokrenuti pitanja kao što su Sinđang i Hong Kong.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je u utorak: "Nadamo se da će britanska strana raditi sa nama na jačanju duha međusobnog poštovanja, unapređenju međusobnog razumevanja i promovisanju stabilnog razvoja kinesko-britanskih odnosa".

Osim zabrinutosti za ljudska prava i bezbednost, očekuje se da će Kleverli dogovoriti i oblasti saradnje sa Kinom, kao što su klimatske promene i trgovina, kao i da će naglasiti da kineski uticaj nosi odgovornost na globalnoj sceni, uključujući pomoć u okončanju ruske invazije na Ukrajinu i smirivanje geopolitičkih tenzija u Južnom kineskom moru.

Britanski premijer Riši Sunak ima za cilj da primeni nijansiran, nekonfrontirajući pristup odnosima sa Pekingom. On je opisao Kinu kao rastući "izazov" britanskim vrednostima i interesima, ali je takođe naglasio potrebu da održava odnos sa azijskom supersilom.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika