Web Analytics
Ana Tasić imenovana za selektorku Sterijinog pozorja - BetaRS

Ana Tasić imenovana za selektorku Sterijinog pozorja

Pozorište | 30.08.2023 | access_time 14:30
Ana Tasić imenovana za selektorku Sterijinog pozorja
Foto: Beta/Printscreen/RTS

Teatrološkinja i pozorišna kritičarka Ana Tasić imenovana je za selektorku Sterijinog pozorja na današnjoj sednici Upravnog odbora tog pozorišnog festivala, saopštili su danas organizatori.

Naredno, 69. Sterijino pozorje, biće održano od 26. maja do 3. juna 2024. godine u Novom Sadu.

Ana Tasić završila je osnovne studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2002. godine, magistrirala je 2008. u oblasti teatrologije, sa temom Tretman tela/telesnosti u novoj brutalističkoj drami i pozorištu, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odbranila je doktorsku disertaciju "Uticaj i upotreba elektronskih medija u postdramskom pozorištu" 2012. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku za teatrologiju.

Bila je selektorka mnogobrojnih pozorišnih festivala, nacionalnih i internacionalnih, članica stručnih žirija i komisija u institucijama u Srbiji i inostranstvu, učestvovala je u nizu nacionalnih i internacionalnih tribina, radionica, simpozijuma i konferencija iz oblasti teatrologije.

Objavila je tri knjige, od kojih su dve knjige teatroloških studija: Otvorene rane (telo u neobrutalističkoj drami i pozorištu) i Digitalni dvojnici (Pozorište u ekranskom svetu), kao i zbirku pozorišnih kritika Tragovi pozorišne besmrtnosti.

Od 2005. je stalna pozorišna kritičarka dnevnog lista Politika, od 2017. je urednica u redakciji Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije, a od 2022. je docentkinja na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, na predmetima istorije i teorije pozorišta.

Dobitnica je Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku (2015) i nagrade "Niko Garone" za posebno angažovanje i posvećenost u oblasti kulture (2016).

Teme