Web Analytics
Edukativne radionice o posledicama i štetnosti nasilnog ponašanja ove godine u školama u Srbiji - BetaRS

Edukativne radionice o posledicama i štetnosti nasilnog ponašanja ove godine u školama u Srbiji

Društvo | 30.08.2023 | access_time 14:40
Edukativne radionice o posledicama i štetnosti nasilnog ponašanja ove godine u školama u Srbiji
Sva odeljenja osnovnih škola u Srbiji imaće ove godine informativno-edukativne radionice čiji je cilj podizanje svesti o posledicama i štetnosti nasilnog ponašanja, kao i učenje najmlađih kako da budu bezbedni u različitim situacijama, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Radionice koje će se realizovati u školskoj 2023/24. godini su deo protokola o saradnji koju su danas potpisali ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu.

Prema rečima Đukić Dejanović, radionice će odlikovati timski rad policijskih službenika, predstavnika škola i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, uz korišćenje edukativnog materijala, prikazivanje spotova i predstava i obeležavanja značajnih datuma.

Ministarka je navela da je cilj projekta podizanje nivoa svesti kod učenika osnovnih škola o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom svetu, prepoznavanje različitih vidova nasilja i diskriminacije, usvajanje strategije za pomoć drugima u nevolji i veština nenasilnog rešavanja konflikta, razvijanje saosećanja, ali i usvajanje znanja i veština o bezbednom učešću u saobraćaju i ponašanju u vanrednim situacijama.

Šef Misije OEBS Jan Bratu kazao je da će projekat za učenike starijih razreda prvenstveno biti usmeren na prevenciju vršnjačkog i digitalnog nasilja, dok će se za učenike nižih razreda bazirati na interaktivnim predstavama, edukaciji o bezbednosti korišćenjem različitih nastavnih materijala i radionica.

"Misija OEBS-a, kroz partnerstvo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete i drugim državnim institucijama, aktivno radi na poboljšanju bezbednosti dece i prevenciji maloletničke delikvencije", rekao je Bratu i izrazio nadu da će se povećati broj takvih inicijativa usmerenih na prevenciju.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda plan je da budu održane radionice na temu "Bezbednost dece u saobraćaju" i "Bezbednost dece u vanrednim situacijama", navodi se u saopštenju.

Za učenike od petog do osmog razreda u planu su radionice na temu "Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom svetu".

Teme