Web Analytics
Šezdeset godina crvenog telefona između Vašingtona i Moskve - BetaRS

Šezdeset godina crvenog telefona između Vašingtona i Moskve

Svet | 30.08.2023 | access_time 14:50
Šezdeset godina crvenog telefona između Vašingtona i Moskve
Foto: YTPrintScreen

Pre 60 godina prvi put je uspostavljen "crveni telefon", direktna linija komunikacije za krizne situacije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i SSSR-a.

Prva poruka iz Vašingtona u Moskvu je poslata 30. avgusta 1963. i bila je test slova latinice.

Od tada, ovom linijom komunikacije slale su se poruke upozorenja između Vašingtona i Moskve čiji su odnosi na najnižem nivou nakon invazije Rusije na Ukrajinu, piše AFP.

Linija je uspostavljena nakon kubanske raketne krize 1962. godine, kada su se američki predsednik Džon F. Kenedi i sovjetski lider Nikita Hruščov složili da se svet previše približio nuklearnom ratu.

Prvobitno je funkcionisala zahvaljujući telegrafu i kablovima ispod Atlantika koje su zemlje proveravale svaki sat.

Pentagon, koji se bavio komunikacijama na američkoj strani, obično je slao trivijalne činjenice, kao što su rezultati bejzbol utakmica, dok je Kremlj radije slao odlomke ruske literature, rekao je 2014. Hauard Patrik, lingvista koji je pomogao u radu prve mašine.

On se seća novembra 1963, kada je poruka o ubistvu predsednika Kenedija otišla iz SAD u Moskvu.

Prvi put je linija korišćena da spreči potencijalni sukob između dve sile 1967. godine, tokom Šestodnevnog rata između Izraela i arapskih zemalja.

"Crveni telefon" je 2008. godine zamenjen sigurnom internet konekcijom.

Bivši američki predsednik Barak Obama je tu vezu koristio 2016. da bi protestovao kod ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnog mešanja Moskve u američke predsedničke izbore.

Od ruske invazije na Ukrajinu, Vašington je ograničio svoje diplomatske veze sa Moskvom.

Međutim, prošle godine je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven tvrdio da Vašington "ima mogućnost da direktno razgovara na visokom nivou" sa Moskvom.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Zelena Srbija

Hronika

Scena