Web Analytics
Grčka pojačava napore za gašenje šumskog požara - BetaRS

Grčka pojačava napore za gašenje šumskog požara

Svet | 31.08.2023 | access_time 13:00
Grčka pojačava napore za gašenje šumskog požara

Još više od 100 vatrogasaca raspoređeno je na severu Grčke da gasi šumski požar koji se danas dodatno razgoreo, zbog čega je stanovnicima izdato upozorenje da budu u pripravnosti za moguću evakuaciju.

Sada 582 vatrogasca pokušavaju da obuzdaju plamen koji kod grada Aleksandropulisa bukti već 13. dan.

Iz vazduha požar gasi 10 grčkih aviona i sedam helikoptera koje su poslale druge evropske države, saopšteno je iz vatrogasne službe.

Požar koji je izbio 19. avgusta zahvatio je ogromne površine šume u okrugu Evros, u blizini granice Grčke sa Turskom. Prema evropskom servisu Kopernikus, do utorka je gorelo više od 81.000 hektara.

Više stotina požara istovremeno gori širom cele države, a novi šumski požari izbijaju svakoga dana. Do sada je nastradala 21 osoba od čega 20 u Evrosu.

Međutim većina njih se ugasi i ne proširi, a požar na severu gori nekontrolisano već 13 dana. Vatrogasci ne uspevaju da ga obuzdaju jer trenutno bukti duboko u šumi, u nepristupačnoj oblasti.

Otkako je počeo požar izdata su naređenja za evakuaciju više hiljada ljudi, a većini je dozvoljeno da se vrate kada opasnost prođe.

Meštani dva sela u blizini granice sa Turskom i u blizini rezervata za divlje životinje tokom noći su upozoreni da budu u pripravnosti zbog potencijalne evakuacije jer se razbuktao jedan od frontova požara.

Požar, koji sada gori duboko u šumi u nacionalnom parku Dadia, najveći je šumski požar zabeležen u Evropskoj uniji od kada je Evropski informacioni sistem o šumskim požarima počeo da vodi evidenciju 2000. godine.

Pomoć u ljudstvu i avionima i vozilima za gašenje Grčkoj je poslata iz Srbije, Rumunije, Francuske, Bugarske, Češke, Albanije, Slovačke, Kipra, Hrvatske, Španije, Švedske, Nemačke.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena