Web Analytics
Milenković Kerković: Vlast nije učinila ništa da deca u Nišu dobiju besplatne udžbenike - BetaRS

Milenković Kerković: Vlast nije učinila ništa da deca u Nišu dobiju besplatne udžbenike

Društvo | Izvor: Beta | 31.08.2023 | access_time 14:25
Milenković Kerković: Vlast nije učinila ništa da deca u Nišu dobiju besplatne udžbenike
BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Poslanica Dveri - Patriotski blok u Skupštini Srbije Tamara Milenković Кerković rekla je danas da vlast Niša nije ništa učinila da pomogne roditeljima u opremanju dece za polazak u školu, niti da im obezbedi besplatne udžbenike koje su dobila deca u Beogradu, pa i u siromašnoj Surdulici.

Ona je novinarima u Nišu rekla da nisu realizovane mnoge skupštinske i inicijative u lokalnoj samoupravi koje je pokrenula da niška deca dobiju besplatne udžbenike, užinu, prevoz, vrtiće, i da se roditeljima pre 1. septembra isplati iz budžeta Grada po 20.000 dinara pomoći za svakog đaka, saopštile su Dveri.

Inicijativu, kako je rekla, o predlogu Zakona o izmenama Zakona o udžbenicima, podnela je u avgustu 2022. godine, kojom je tražila besplatne udžbenike za sve đake u Srbiji i da država preuzme izradu i štampanje udžbenika, umesto privatnih stranih izdavača, ali je skupštinska većina poslanika SNS-a to odbila.

Navela je da su republičkoj i pokrajinskoj Vladi predate preporuke da se rebalansom budžeta za roditelje svakog đaka u Srbiji izdvoji po 20.000 dinara kao pomoć za početak školske godine, i da se u svim lokalnim samoupravama da za besplatne udžbenike, prevoz, užinu i vrtiće.

"Od tada ni od gradske vlasti, ni od gradonačelnice Niša (Dragane) Sotirovski nisam dobila ni jednu povratnu informaciju o ovoj inicijativi. Dakle, deca Niša sutra polaze u školu bez besplatnih udžbenika, prevoza i užine, kao deca koja su diskriminisana u odnosu na veliki broj dece u Srbiji", rekla je Milenković Kerković.

Govoreći i o drugim temama, rekla je da, dok roditelji niške dece odvajaju pola prosečne plate da bi dete krenulo u školu, JP Direkcija za javni prevoz zbog izgubljenog spora i neosnovano raskinutog ugovora sa prevoznikom "Čurdić" treba da plati 90,6 miliona dinara što sa kamatama iznosi blizu milion evra, a to neće biti plaćeno novcem odgovornih u Direkciji, već parama svih Nišlija.

Presuda o tome je, po njenim rečima, postala pravosnažna, najavljen je i izvršni postupak, odrđen poznati niški izvršitelj koji će na osnovu vrednosti potraživanja imati i ogroman honorar.

Navela je da uskoro stiže još nekoliko sudskih odluka i to za više miliona evra.

"O tome Grad i JP Direkcija za javni prevoz ćute, ćuti gradonačelnica i većina niških medija. Da li je ovo javno preduzeće čije je rukovodstvo i do sada bilo umešano u brojne afere sa i bez sudskog epiloga, mezimče niške vlasti, umesto da to budu niška deca?", pitala je Milenković Kerković.

Ocenila je da Direkcija jeste "miljenče" gradske vlasti, što potvrđuje i podatak da je to JP 2020. godine tražilo i dobilo od svog osnivača, Grada Niša, dokapitalizaciju od 33 miliona dinara, za investicije: unapređenje sistema za praćenje vozila i elektronske prodaje karata, koja je vredela 4,917 miliona dinara.

"Međutim programom poslovanja u 2020. godini, nije bila planirana nikakva investicija, i umesto njih je Direkcija kupila dva putnička automobila. Podnela sam jutros Direkciji za javni prevoz zahtev za informacije od javnog značaja u kojima tražim kopiju presude i odgovore na brojna pitanja", rekla je Milenković Kerković.

Teme