Web Analytics
Ljubičić (sindikat Nezavisnost EPS): Štrajk u Tamnavi apsurdan, oni su podržali transformaciju - BetaRS

Ljubičić (sindikat Nezavisnost EPS): Štrajk u Tamnavi apsurdan, oni su podržali transformaciju

Ekonomija | Izvor: Beta | 31.08.2023 | access_time 15:00
Ljubičić (sindikat Nezavisnost EPS): Štrajk u Tamnavi apsurdan, oni su podržali transformaciju
Poverenik sindikata "Nezavisnost" za Elektroprivredu Srbije (EPS) Dragoslav Ljubičić, rekao je da današnje obustavljanje isporuke uglja iz kopa Tamnava Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu neće poremetiti snabdevanje građana električnom energijom, ali je ocenio da je taj štrajk apsurdan, prenela je TV N1.

"Zbog obustave isporuke uglja u jednom trenutku sam morao da isključim napon u mreži Tamnava da od visokog napona ne bi stradali ljudi koji su mahali barjacima. S obzirom na stanje deponija koje su prepune, na rad blokova, nije ugroženo snabdevanje. Ovo je nešto drugo ugrozilo", rekao je Ljubičić.

Protest dela radnika EPS-a, kazao je, spada u kategoriju "apsurda srpskog društva".

Jedan od dva sindikata EPS-a štrajkovao je danas dva sata obustavljanjem isporuke uglja termoelektrani u Obrenovcu, jer je drugi sindikat sudski osporio njegovu legalnost i zato Poštanska štedionica blokirala pristup računu Fonda solidarnosti.

"Ovo je četvrti ili peti najapsurdniji štrajk u istoriji štrajkova. Imali smo prvo onaj štrajk glađu poslanika, pa onda direktora i dela sindikata u EPS-u protiv ministarke zboog izgradnje Kolubare B i sad ovaj štrajk sindikata protiv dela sindikata ili sindikata protiv banke", rekao je Ljubičić.

Dodao je da ne razume razloge za taj štrajk i da je sam ulagao prigovor zbog neravnopravnosti u okviru EPS-a, jer pristup Fondu solidarnosti imaju samo članovi sindikata EPS-a.

Da postoji pravna država, taj sindikat, kako je rekao, ne samo da ne bi bio reprezentativan, nego bi izgubio svaku dozvolu za rad.

Dodao je da je to štrajk dela sindikata protiv dela sindikata i postupanja banke koja želi samo jednog računopolagača.

"Danas je štrajkovao deo sindikata koji je, po mom mišljenju, aminovao potpuno nezakonitu transformaciju EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, otimačinu imovine građana, zaposlenih i bivših zaposlenih, a da nisu sprovodili Zakon o podeli besplatnih akcija", rekao je Ljubičić.

Naveo je da je vlast na silu formirala organe akcionarskog društva, pa su u Nadzorni odbor bez ikakvih izbora imenovali i predstavnika zaposlenih.

Štrajk tog dela sindikata je, kako je rekao, problematičan, ali ne zbog onoga što oni kažu, već jer je "vrlo dirigovan od strane nekih interesnih grupa koje imaju za cilj da se što više ocrni EPS".

Ljubičić je rekao da uglja ima dovoljno i da ne vidi razlog za najavljeno poskupljenje struje.

"Uglja ima, TENT A i B su puni, kop Tamnava radi sasvim dobro, Vreočki kopovi sasvim dobro. Taj ugalj nije savršenog kvaliteta, ali se kalorijski deficit nadoknađuje ugljem iz izvoza. Koliko to poskupljuje proizvodnju, ja zaista ne znam", rekao je Ljubičić.

Teme