Web Analytics
Dveri:Nabavkom duplih udžbenika u Beogradu nenamneski potrošeno 2,5 miliona evra - BetaRS

Dveri:Nabavkom duplih udžbenika u Beogradu nenamneski potrošeno 2,5 miliona evra

Društvo | 01.09.2023 | access_time 12:00
Dveri:Nabavkom duplih udžbenika u Beogradu nenamneski potrošeno 2,5 miliona evra

Stranka Dveri saopštila je danas da je zbog međusobne nesaradnje i nekomunikacije državnih institucija u Beogradu došlo do kupovine 14.960 duplih kompleta udžbenika za učenike osnovnih škola.

Prema rečima poslanice Dveri Radmile Vasić, besplatne udžbenike za beogradske osnovce nabavila je Skupština grada Beograda, ali i Ministarstvo prosvete na osnovu odluke Vlade po kojoj se najsiromašnijim učenicima dodeljuju besplatnu udžbenici.

Ona je objasnila da je na taj način nabavljeno čak 14.960 duplih kompleta zašta je nepotrebno i nenamenski potrošeno 249 miliona dinara ili 2,5 miliona evra.

"Zato smo tražili i podneli zahtev Ministarstvu prosvete da duple komplete udžbenika podeli porodicama u siromašnim i nerazvijenim delovima Srbije, odnosno lokalnim samoupravama koje imaju najmanje budžete i verovatno nisu u stanju da same nabave besplatne udžbenike za svoje osnovce", rekla je Vasić.

Ona je dodala da je ovaj slučaj pokazao da su saradnja i komunikacija između državnih institucija na jako niskom nivou.

Istakla je da je na sednici Skupštine grada Beograda održanoj 20. juna upozorila gradske vlasti da bi moglo da dođe do dupliranja kupovine udžbenika i da u dogovoru sa Ministarstvom prosvete reše ovaj problem.

"Tada mi je gradski menadžer Miroslav Čučković rekao da je problem rešen i da se neće kupovati dupli besplatni zudžbenici", naglasila je Vasić.

Dodala je da se, međutim, ispostavilo da ništa nije rešeno i da niko ne vodi računa o načinu trošenja sredstava iz budžeta.

"Zbog toga smo odlučili da, ukoliko se naš zahtev o podeli ovih duplih kompleta najsiromašnijim porodicama i lokalnim samoupravama u Srbiji ne sprovede, smatraćemo da su sredstva za njihovu kupovinu i nabavku nenamenski potrošena i tražićemo odgovornost za sve one koji nisu preduzeli odgovarajuće korake da to spreče", zaključila je Vasić.

 

Teme