Web Analytics
Dojče vele: Putinova moć za sada nije ugrožena - BetaRS

Dojče vele: Putinova moć za sada nije ugrožena

Svet | Izvor: Beta | 01.09.2023 | access_time 15:00
Dojče vele: Putinova moć za sada nije ugrožena
Sistem predsednika Rusije Vladimira Putina demonstrira snagu, između ostalog i smrću šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, te njegovu moć ne mogu da ugroze ni oligarsi, ni društvo, ni vojska, a ni osobe iz njegovog okruženja zavisne od njega, izjavio je za Dojče vele nemački stručnjak za spoljnu politiku.

Štefan Majster iz Nemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP) je ocenio da bi "jednog dana" to bi moglo da bude drugačije u tajnim službama ili bezbednosnom aparatu.

Manji vojni porazi u Ukrajini ne ugrožavaju Putinovu vlast, a to bi moglo da se promeni tek kada bi Ukrajini uspelo da povrati Krim i sva područja koja je okupirala Rusija, rekao je on za Dojče vele.

Po okončanju pobune grupe "Vagner", u zemljama Baltika se razvila diskusija o stabilnosti Rusije. Direktor Centra kompetentnosti za stratešku komunikaciju pri NATO u Rigi Janis Sarts smatra da je marš "Vagnerovaca" na Moskvu potresao Kremlj, a istog je mišljenja i Martinš Vargulis, zamenik direktora letonskog Instituta za spoljnu politiku koji kaže da Putinovu vlast ugrožavaju snage unutar Rusije.

Međutim, Majster navodi da to sada nije realno, pošto je Putinov režim propagandom i represijom uspeo da pridobije veliki deo stanovništva.

Naveo je da se zapadne sankcije delom zaobilaze, te da su mnoga preduzeća, pa i ona sa Zapada, i dalje aktivna u Rusiji.

Majster primećuje opadanje standarda ruskog stanovništva, ali smatra da ne može biti reči ni o raspadu Rusije, niti o slabosti Putina.

Majster smatra da bi izazov za Putina jednog dana mogao da dođe samo iz bezbednosnog aparata, ali zasad je ruski predsednik "čvrsto u sedlu" i raspolaže s dovoljno resursa da rat u Ukrajini vodi još dve-tri godine.

Ni Tobijas Fela, naučni saradnik Instituta za istraživanje mira i bezbednosnu politiku (IFSH), ne veruje da Rusiji "preti velika nestabilnost".

On smatra da bi vlast mogla da ima probleme ako bi htela da mobiliše dodatne trupe ili ako bi se ekonomska situacija drastično pogoršala.

Fela kaže da je Rusija pokazala "vojnu sposobnost da uči" posle najnovijeg teritorijalnog napredovanja Ukrajinaca na frontu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika