Web Analytics
Ministarka kulture Srbije u Osečini govorila o šljivama i šljiivovici - BetaRS

Ministarka kulture Srbije u Osečini govorila o šljivama i šljiivovici

Ekonomija | Izvor: Beta | 01.09.2023 | access_time 18:15
Ministarka kulture Srbije u Osečini govorila o šljivama i šljiivovici
 Ministarka kulture Srbije Maja Gojković je danas na otvaranju 18. Sajma šljiva u Osečini rekla da će država nastaviti da pomaže razvoj voćarstva, a naročito uzgajanje šljiva, saopštilo je njeno ministarstvo.

Gojković je rekla da Sajam šljiva neguje tradiciju i nasleđu i da promovišu potencijali jer je šljiva "plavo zlato", jedan od najznačajnijih proizvoda Srbije.

Ministarka kulture je rekla da "ako se o Sajmu šljiva u Osečini zna širom naše zemlje i regiona, o šljivi i šljivovici danas se zna širom sveta".

"Možemo biti ponosni na našu tradiciju, kao i znanje i veštine za pripremu šljivovice u domaćinstvu koju je Unesko na predlog Ministarstva kulture upisao 2022. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva", rekla je Gojković, koja je i potpredsednica Vlade.

Rekla je da to državu obavezuje da posvećeno radi, osnažuje i pomaže razvoj voćarstva, a naročito uzgajanje šljiva, posebno imajući u vidu da je Srbija u svetskom vrhu po proizvodnji tog voća i izvozu suvih šljiva.

Podsetila je da je, "nastavljajući viziju Tešmana Soldatovića, jednog od najvećih izvoznika šljiva sa prostora Kneževine Srbije", osečinski kraj, sa milion stabala šljiva, danas nadaleko poznat.

Rekla je i da je "na putu razvoja kojem je Vlada Srbije posvećena, kultura važan segment" i da je jedan od strateških prioriteta njenog ministarstva da ulaganjem u domove kulture, biblioteke i muzeje širom Srbije, omogući pristupačnost kulturnih sadržaja svim građanima.

Gojković je dodala da je preko konkursa Ministarstva kulture "Gradovi u fokusu" Osečina u poslednje dve godine dobila 46 miliona dinara za adaptaciju bioskopske sale i pozornice Biblioteke u Osečini.

Teme