Web Analytics
Francuska će primiti više Avganistanki kojima prete talibani - BetaRS

Francuska će primiti više Avganistanki kojima prete talibani

Svet | 04.09.2023 | access_time 09:40
Francuska će primiti više Avganistanki kojima prete talibani
Foto: Firooza Amiri/AP

Pet Avganistanki izbeglih zbog pretnji talibana u toj zemlji danas će stići u Francusku posle operacije evakuacije sprovedene iz Pakistana gde su pobegle, objavila je francuska Kancelarija za imigraciju i integraciju.

Izbegle žene od kojih je jedna sa troje dece, popodne treba da stignu na pariski aerodrom Ruasi, više meseci posle bekstva od tallibanskog režima koji je preuzeo vlast u Avganistanu u leto 2021.

Među tim Avganistankama su bivša direktorka univerziteta nauke, savetnica nevladinih organizacija, televizijska voditeljka, nastavnica u "tajnoj" školi u Kabulu. Zajedničko im je to što nisu mogle da iskoriste zapadne vazdušne mostove kada su talibani preuzeli vlast, i što su u sopstvenoj organizaciji pobegle u susedni Pakistan.

"Prema uputstvima predsednika republike posebna pažnja poklonjena je ženama kojima prvenstveno prete talibani zato što su držale važne položaje u avganistanskom društvu ili imale bliske kontakte sa zapadnjacima. To je slučaj sa ovih pet žena koje danas stižu", rekao je šef francuske kancelarije Didije Leši za Frans pres.

U Francuskoj će one prvo biti smeštene u prihvatnom centru u regionu Pariza, registrovane kao tražioci azila i zatim upućene ka dugoročnijim smeštajima, dok Kancelarija za zaštitu izbeglica i apatrida (Ofpra) razmatra njihove predmete, rekao je on.

Lešicje dodao da se "tiho" nastavlja operacija Apagan (prebacivanje Avganistanki ka Francuskoj), koja se zasad obavlja preko Pakistana.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika