Web Analytics
Stojković: Potpuna mobilizacija za utakmicu protiv Mađarske - BetaRS

Stojković: Potpuna mobilizacija za utakmicu protiv Mađarske

Fudbal | 04.09.2023 | access_time 13:20
Stojković: Potpuna mobilizacija za utakmicu protiv Mađarske
Foto: Nebojsa Parausic

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je danas da ekipu očekuju važne utakmice protiv Mađarske i Litvanije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i da je važno iskoristiti svaku šansu za osvajanje bodova koji će odvesti ekipu na takmičenje u Nemačkoj 2024. godine.

"Veoma važan ciklus sa dva protivnika. Idemo korak po korak, potpuna je mobilizacija za utakmicu sa Mađarskom i želimo da je rešimo u svoju korist. Mnogo je bodova u igri, svaka utakmica je mnogo važna i predstavlja šansu za približavanje cilju i ta šansa treba da se iskoristi, da se uzme što više bodova. Septembar je važan, ali i oktobar, verujem da ćemo osvojiti dovoljan broj bodova koji će nas odvesti na Evropsko prvenstvo", rekao je Stojković na konferenciji za novinare u Staroj Pazovi.

Fudbaleri Srbije igraju u četvrtak od 20.45 protiv Mađarske u Beogradu, a tri dana protiv Litvanije u Kaunasu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

U Grupi G Mađarska i Srbija imaju po sedam bodova, Crna Gora ima četiri, Bugarska dva, a Litvanija jedan bod.

"Možemo biti zadovoljni bodovnim saldom i pozicijom, uvek može bolje i više, ali je moglo i gore. Verujem da može bolje, drago mi je što ćemo sada imati važne igrače u timu neophodne za naš stil igre i u tom smislu očekujem da budemo bolji. Pozicija je dobra i želimo da nastavimo, nas zanima prvo i drugo mesto da bi se došlo do cilja. Učinićemo sve da dođemo do toga, neće biti lako, moramo da verujemo u svoje snage i kvalitet", naveo je Stojković.

On je rekao da su svi igrači zaslužili poziv i obrazložio zbog čega ne može da računa na nekolicinu standardnih.

Stojković je naveo da je Lazović povredio zadnju ložu, da se kod Lukića i Terzića radi o povredama mišića, da je Mašoviću slomljen nos, a da Ratkov ima problema sa butnim mišićem. Takođe, rekao je da Gaćinović ima povredu trbušnog zida, Grujić gluteusa, a Đuričić povredu zadnje lože.

Dodao je da neće zvati nove igrače, već da ima poverenje u pozvane koji imaju kvalitet da nadoknade odsutne.

Selektor je rekao da je letnji prelazni rok bio zanimljiv i da je ponosan i srećan jer su brojni sprski igrači napredovali u karijerama i prešli u daleko bolje klubove. Istakao je i ozbiljna ulaganja saudijskih klubova.

"Mitrović i Milinković-Savić su potpisali za Al Hilal, napravili su mi mali problem jer pored svih utakmica koje moram da pratim, moraću sada i prvenstvo Saudijske Arabije", naveo je on.

Zbog kazne koju je dobio FSS, utakmica protiv Mađarske će se igrati bez publike, odnosno moći će da prisustvuju deca do 14 godina. Stojković je rekao da je to tužno, ali da nije toliko bitno gde igrate, jer su uslovi isti na svakom stadionu. On je dodao da ne bi voleo da se Srbija više suočava sa kaznama i da bismo morali da shvatimo da moramo da korigujemo ponašanje i da se igrači i Savez trude da budu dobar primer.

On je rekao da se treba koncentrisati na utakmicu koja je pred ekipom, a da su unapred upisani bodovi, navijačka stvar.

"Ljudi koji se bave ovim poslom na to gledaju malo drugačije. Sve što nas u ovom momentu zanima je reprezentacija Mađarske, ne razmišljamo o Litvaniji", dodao je.

Govoreći o Mađarskoj, Stojković je rekao da je to kvalitetna ekipa koju je preporodio selektor Marko Rosi i da je ostvarila dobre rezultate prethodnih godina.

"Imaju nekoliko pojedinaca vrhunske klase, Soboslaj je igrač svetskog ranga. To je možda derbi naše grupe. Svi su rekli da su Srbija i Mađarska glavni favoriti, prihvatam to. Pripremićemo se najbolje što možemo. Analiziraćemo i već jesmo, igrači će dobiti potrebne informacije, moramo da budemo koncentrisani na našu igru i kroz nju da dođemo do željenog rezultata, uz respekt prema ekipi koja ima kvalitet", naveo je.

Srbija i Mađarska su nedavno u Budimpešti igrali prijateljsku utakmicu, kada je gost pobedio sa 1:0, a Stojković je rekao da ne veruje da će se išta promeniti u odnosu na taj duel i da neće biti nikakvih iznenađenja.

"Ne bih da pričam o taktičkim zamislima, ne bi bilo lepo da govorim neistine. O tome se ne priča, to je priča za svlačionicu. Pretpostavljam da će biti promena u defanzivnoj liniji", naveo je on.

Upitan da to pojasni, Stojković je rekao: "A šta mislite da ćemo raditi na treningu, nećemo samo šutirati na gol, pokušaćemo neke stvari da ispravimo i dovedemo u red".

"Ne mogu individualno da okrivljujem nekoga, mora da bude bolje, insistira se na tome. Biće promena, tražimo najbolje rešenje. Ne treba kritikovati samo odbranu, to je tim i da bi bio ozbiljan, mora da zna da se brani i da napada. Verujem da ćemo pronaći rešenje u defanzivnoj liniji, krlini napadači, oni u sredini i u napadu moraće da učestvuju u odbrambenim zadacima kada tim treba da se brani", dodao je.

Srbija je 20. juna u Razgradu osvojila bod protiv Bugarske u poslednjim trenucima utakmice, 1:1. Stojković je podsetio da je to bio termin po završetku prvenstava i da igrači nisu bili na potrebnom nivou, a da je sada drugačije, pošto su fudbaleri u takmičarskoj formi.

"Te junske utakmice pokazale su koliko je sve to uticalo negatvno na neke selekcije, videli smo iznenađujuće rezultate u kojima su favoriti gubili. Bilo je važno da se pregura ta utakmica, a na kraju je ostao rezultat dobar po nas. Ima mnogo prostora i moramo da budemo bolji, da pokažemo lice iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Nadam se tome jer ćemo sada biti relativno kompletni, dva napadača se vraćaju i imaćemo ih 100 odsto, najvažnije je da mi igrači budu zdravi", naveo je.

Upitan šta je njemu važnije, da ekipa igra "za oko", a da rezultat ne bude dobar ili da igra manje dopadljivo, ali da ostvari željene rezultate, Stojković je rekao da je tabela jedino merilo.

"Želim da tim ostvari najbolji utisak i da dominiramo, budemo ekipa koja se pita i rešava svoju sudbinu, ali svi kažu samo je rezultat važan. Ako je tako onda igraćemo i tako da uzimamo bodove i da se približimo cilju. Ja sam neko ko voli lep fudbal i znam da može da bude najlepša igra na svetu, ali samo u slučaju kada ga igraju majstori. Kada ga igraju dunsteri, onda je to katastrofa i gubite vreme", rekao je on.

Stojković se osvrnuo na domaće klubove koji će igrati u evropskim takmičenjima ove sezone i poželeo je sreću Crvenoj zvezdi u Ligi šampiona, a TSC-u i Čukaričkom u Ligi Evropa i Ligi konferencija.

On je rekao da čini sve za dobrobit srpskog fudbala, da budućnost bude svetla kada ga nasledi drugi trener.

"Da ko bude došao na moje mesto, da ima na trpezi dovoljno kvalitetne hrane da može da uživa. To je moj stil rada, ne želim grešku pa da se sutra kajemo, iako je greška sastavni deo. Ubeđen sam da radim dobre stvari za srpski fudbal, kao da ću biti 100 godina selektor. Sutra ko bude došao, imaće dobar materijal da kroji odelo", naveo je.

Stojković je rekao i da je imao ponuda iz Saudijske Arabije, ali da nije želeo da pregovara jer ima ugovor sa Fudbalskim savezom.

"Ne dolazi u obzir da radim bilo šta iza leđa Fudbalskog saveza i dogovaram nešto što će verovatno doći", rekao je Stojković.


Teme