Web Analytics
Osmani: Nezavisno Kosovo, kao nikada ranije, suočava sa sa pretnjama po bezbednost nacije - BetaRS

Osmani: Nezavisno Kosovo, kao nikada ranije, suočava sa sa pretnjama po bezbednost nacije

Kosovo | 04.09.2023 | access_time 13:30
Osmani: Nezavisno Kosovo, kao nikada ranije, suočava sa sa pretnjama po bezbednost nacije
Foto: European Parliament/Philippe BUISSIN/Beta
Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Tirani na konferenciji za novinare sa predsednikom Albanije Bajramom Begaj da se nezavisno Kosovo, "kao nikada ranije", suočava sa najvećim izazovom i pretnjama po bezbednost nacije.

Osmani je rekla da je Srbija "agresivan sused" koji nastavlja sa logikom brisanja Kosova sa lica zemlje.

"Suočen sa najvećim bezbednosnim izazovom, kažem da kada se suočavamo sa takvim izazovima, svakodnevnom agresijom agresivnog suseda koja se nastavlja logikom našeg nestanka sa lica zemlje, obaveza je da su nacionalni interesi na prvom mestu", rekla je Osmani.

U tom svetlu, kako je ona rekla, nema sumnje da Albanija i Kosovo imaju zajednički cilj.

"Ne sumnjam da imamo zajednički cilj, ako ikada budemo imali promenu strategije treba da sednemo kao porodica, jer smo kao porodica. I mali trenutak (nesporazuma) se tako prevazilazi, bez većih problema", rekla je Osmani.

Istakla je da su odnosi Kosova i Albanije veoma dobri i dodala da je glavna tema ove posete koordinacija za jedinstvenu spoljnopolitičku strategiju i delovanje.

"Vidim nepokolebljivo gostoprimstvo i podršku prema Kosovu. Ova podrška nije izostala ni u najtežim periodima i u periodu državotvornosti. Razgovarali smo o izazovima koji nas očekuju, a koje ćemo zajedno morati da savladamo", kazala je ona.

Albanska nacija je bila i ostaje faktor stabilnosti u regionu, ocenila je ona i dodala da je potrebna snažna podrška Albanije "da bude naš glas u svim slučajevima gde Kosovo nema članstvo".

Osmani je rekla da su dve zemlje pre dva meseca potpisale 13 sporazuma iz različitih oblasti, dok je u poslednje dve godine potpisan 41 sporazum koji imaju za cilj da olakšaju život građanima u obe zemlje.

Na poziv predsednika Albanije Osmani je počela je dvodnevnu zvaničnu posetu toj zemlji.

Osmani će se danas sastati i s premijerom Albanije Edijem Ramom koji će u njenu čast prirediti zvaničan ručak.

Kosovska predsednica će se sastati i s predsednicom Parlamenta Albanije Linditom Nikolom i grupom poslanica.

Osmani će piscu Ismailu Kadareu uručiti ukaz o državljanstvu Kosova.

Poseta će se nastaviti u gradu Beratu i biće završena sutra u Draču, gde će ona pored susreta sa gradonačelnicima ova dva grada posetiti i Carinsku ispostavu Kosova u luci Drač.

Teme