Web Analytics
Manifestacija Sonjin septembar u Čačku od 5. septembra - BetaRS

Manifestacija Sonjin septembar u Čačku od 5. septembra

Izložbe | 04.09.2023 | access_time 13:35
Manifestacija Sonjin septembar u Čačku od 5. septembra
Foto: Beta/Printscreen

Umetnička galerija "Nadežda Petrović" u Čačku najavila je ovogodišnju manifestaciju "Sonjin septembar" od 5. septembra do 1. oktobra, koja se prvi put održava u bijenalnom izdanju.

Manifestacija je ove godine posvećena dvema dobitnicama nagrade "Sonja Savić" u 2021. i 2022. godini - umetnicama Mariam Tafakori (Iran) i Gloriji Gamer (Austrija).

One će se predstaviti čačanskoj publici samostalnim izložbama koje će biti otvorene 5. i 12. septembra u dva izložbena prostora galerije "Nadežada Petrović".

O njihovom stvaralaštvu govoriće filmski teoretičari i kritičari Ana Filipović i Jovan Marković.

Posle umetničke rezidencije u Čačku, autorke nastavljaju boravak u Beogradu, gde će u organizaciji Akademskog filmskog centra biti organizovane specijalne projekcije i prezentacije njihovih radova.

Izložbe umetnica iz Irana i Austrije Mariam Tafakori i Glorije Gamer se održavaju kao deo programa "Čačanska rodna – Čačak, nacionalna prestonica kulture 2023".

Manifestacija "Sonjin septembar" se održava od 2017. godine i sastoji se od izložbe nagrađenih autora, specijalnih projekcija u Čačku i Beogradu i rezidencijalnog boravka za dobitnike nagrade "Sonja Savić".

Manifestacija je posvećena glumici Sonji Savić, koja je rođena u Čačku 1961. godine, a preminula 2008. godine u Beogradu i čija je umetnička zaostavština poverena čačanskoj galeriji "Nadežda Petrović".

Teme