Web Analytics
Kina proizvodi povećane količine električne energije iz nefosilnih izvora - BetaRS

Kina proizvodi povećane količine električne energije iz nefosilnih izvora

Ekonomija | 04.09.2023 | access_time 17:10
Kina proizvodi povećane količine električne energije iz nefosilnih izvora
Foto: Sinhua/Tao Lijang

Kina je prošle godine proizvela povećanu količinu električne energije iz čistih izvora energije, u vreme kada radi na promociji zelene i energije sa niskim udelom ugljenika, navodi se u novom izveštaju Kineskog instituta za planiranje i inženjering električne energije.

Prošle godine, prema izveštaju, električna energija proizvedena iz vetra porasla je 16,3 odsto na godišnjem nivou, na ukupno 762,4 milijarde kilovat-sati, prenosi agencija Sinhua.

Proizvodnja fotonaponske energije skočila je 30,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na ukupno 425,1 milijardu kilovat-sati, navodi se u izveštaju.

Kina je nastavila da optimizuje svoju strukturu izvora energije u 2022. godini. Njen instalirani kapacitet za proizvodnju struje iz nefosilne energije činio je 49,6 odsto ukupnog instaliranog kapaciteta zemlje, a udeo uglja je smanjen na 43,8 odsto.

Instalirani kapaciteti hidroenergije, energije vetra i fotonaponske energije premašili su, svaki ponaosob, 300 miliona kilovata u 2022. godini, navodi se u izveštaju.

Ukupna proizvodnja električne energije u Kini iznosila je 8.700 milijardi kilovat-sati 2022. godine, a udeo električne energije proizvedene iz nefosilnih goriva bio je 36,2 odsto, navodi se u izveštaju.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT