Web Analytics
Srbija centar pita da li preti zatvaranje 'Kolarca' - BetaRS

Srbija centar pita da li preti zatvaranje 'Kolarca'

Politika | 05.09.2023 | access_time 10:00
Srbija centar pita da li preti zatvaranje 'Kolarca'
Stranka Srbija centar (Srce) saopštila je danas da zaposleni u Zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu nisu primili plate od juna, kao i da vlast Srpske napredne stranke (SNS) permanentno "nipodaštava i sahranjuje ono malo pravih institucija kulture koje su opstale".

Resorni odbor za kulturu te stranke naveo je u saopštenju da je pre skoro 150 godina Ilija Milosavljević Kolarac ostavio Beogradu i Srbiji kao svoj legat zgradu i da je o ulozi i značaju "Kolarca" u razvoju kulture u Srbiji "izlišno" posebno govoriti.

"Ko je ikada mogao da pomisli da če doći vreme kada će neki novi upravljači Beogradom dovesti "Kolarac" u situaciju da prestane sa svojim radom", navodi taj odbor.

Srce dodaje da aktuelna vlast ne smatra za shodno da "Kolarac" stavi na listu kulturnih institucija koje se finansiraju iz budžeta Grada Beograda, kao i da je "Kolarac" samofinansirajuća institucija i kao jedan od hramova srpske kulture, ostavljen sam sebi, da se snalazi "kako zna i ume".

"Ali zato, ti novi upravljači Beogradom, obilato finansiraju niz kič manifestacija, udaljujući građane od pravih kulturnih vrednosti", piše u saopštenju.

Teme