Web Analytics
Miloš Bešić: Opozicija ima ozbiljne šanse ukoliko na izbore izađe u dve kolone - BetaRS

Miloš Bešić: Opozicija ima ozbiljne šanse ukoliko na izbore izađe u dve kolone

Politika | 05.09.2023 | access_time 11:30
Miloš Bešić: Opozicija ima ozbiljne šanse ukoliko na izbore izađe u dve kolone
Foto: Beta/Miloš Miškov

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić izjavio je danas da opozicija ima ozbiljne šanse za dobar rezultat ukoliko na predstojeće izbore izađe u dve kolone.

Bešić je agenciji Beta kazao da očekuje održavanje svih izbora do kraja ove godine, ali da neće doći do značajnijih promena izbornih uslova.

Komentarišući odluku opozicije da blokira rad Skupštine Srbije tražeći održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, Bešić je rekao da će bojkot parlamenta izvršiti dodatni pritisak na vlast i slabljenje Srpske napredne stranke (SNS).

"Ključno je da li će bojkot rada parlamenta proizvesti jedinstvo u opoziciji ili će opozicione partije na izborima nastupiti u više kolona. Bojkot parlamenta će svakako izvršiti dodatni pritisak na vlast, slabljenje SNS-a i jačanje opozicionih snaga uz podršku građana", ocenio je profesor.

Prema njegovim rečima, vlast će do kraja godine sigurno organizovati beogradske izbore.

"Protesti građana 'Srbija protiv nasilja' su oslabili postojeću vlast, energija i kapacitet SNS-a su u padu. Građani koji žele promene sve više izražavaju potrebu za političkom participacijom kako bi došlo do smene vlasti", rekao je Bešić.

Na pitanje Bete da li bi opozicija trebalo da izađe na izbore ako ne dođe do promene izbornih uslova, Bešić je kazao da se izborni uslovi neće promeniti.

"Ako se izborni uslovi i promene, to će biti nešto karikaturalno. Uslovi nisu ravnopravni niti će biti. Vlast bi demonstrirala slabost ukoliko bi popustila opoziciji u zahtevima da izborni uslovi budu ravnopravni. Suštinska stvar je da se opozicija ujedini i na narednim izborima, čak i pod sdašnjim uslovima, ona će imati ozbiljne šanse ukoliko na izađe u najviše dve kolone", zaključio je Bešić.

Predstavnici organizatora protesta "Srbija protiv nasilja" zatražili su danas hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

"Zahtevamo hitan odgovor predsednika države Aleksandra Vučića. Organizatori protesta će blokirati ovu sednicu Skupštine dok ne dobijemo odgovor o raspisivanju izbora", rečeno je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Teme