Web Analytics
Kineski mobilni sudovi služe građanima u planinskim oblastima - BetaRS

Kineski mobilni sudovi služe građanima u planinskim oblastima

Svet | 05.09.2023 | access_time 20:40
Kineski mobilni sudovi služe građanima u planinskim oblastima
Osoblje Narodnog suda okruga Vandžu predstavlja javnosti funkciju mobilnog suda u Čongćingu, u jugozapadnoj Kini, 20. aprila 2023. (Foto: Narodni sud okruga Vandžu preko agencije Sinhua)

Kombi sa odštampanom rečju "pravda" privukao je pažnju brojnih stanovnika u mestu Longšui, u okrugu Dazu, u jugozapadnoj kineskoj opštini Čongćing.

Stanovnik Sijang Džizun, stariji od 60 godina, rekao je da prvi put vidi mobilni sud i dodao da "nije očekivao da će sud ponuditi uslugu od vrata do vrata", piše agencija Sinhua.

Pre deset godina, Čongćing je bio kineski lider u razvoju mobilnog suda prve generacije. Mobilni sud treće generacije, opremljen 5G tehnologijom, koja je digitalna, inteligentna i štedljiva, isporučen je 2021. godine.

Pred mobilnim sudom u mestu Longšui održano je ročište u procesu zbog spora kompanije za nekretnine i inženjerske kompanije oko ugovora o izgradnji.

Sudija u tom predmetu Tan Hongjan rekao je da je potrebno identifikovati konkretnu građevinsku situaciju, a mobilni sud omogućava da dve strane zajedno provere mesto događaja.

Mobilni sud pruža usluge u okviru parničnog postupka, uključujući podnošenje tužbe, suđenje, parnicu, medijaciju i donošenje presude.

"Ovo ne omogućava samo građanima da koriste pravosudne usluge na svom pragu, već pruža priliku za istrage sudija na licu mesta", kazao je Tan.

Mobilni sud je opremljen sveobuhvatnom samouslužnom mašinom za parnične postupke, mobilnom platformom za parnični postupak, aparatom za identifikaciju uz pomoć veštačke inteligencije, elektronskim unakrsnim ispitivanjem, prepoznavanjem glasa, elektronskim potpisom, 5G prenosom uživo i panoramskim inteligentnim snimanjem suđenja, rekao je Džang Vej iz Opštinskog višeg narodnog suda u Čongćingu.

Mobilni sud sa 5G tehnologijom postao je nov način za popularizaciju prava i raspodelu pravosudnih resursa u tom planinskom gradu sa složenim terenom.

Pokretni sud je bio parkiran u blizini šume kojoj je potrebna obnova na planini Simijan, u okrugu Đijangđin u Čongćingu, radi ročišta u predmetu koji se tiče krčenja šuma. Suđenju 10. avgusta, uoči prvog Nacionalnog dana ekologije u Kini, prisustvovale su desetine meštana.


Kineski mobilni sudovi služe građanima u planinskim oblastima
Mobilni sud, parkiran u blizini šume kojoj je potrebna obnova, radi ročišta u predmetu koji se tiče krčenja šuma na planini Simijan, u okrugu Đijangđin u Čongćingu, u jugozapadnoj Kini, 10. avgusta 2023. (Narodni sud okruga Đijangđin preko agencije Sinhua)


Na mestu na kojem je parkiran mobilni sud jednom je realizovan projekat nelegalne gradnje. Vlada je legalno srušila te objekte i na tom mestu zasadila 1,71 hektar biljaka.

Predstavnik Narodnog suda okruga Đijangđin u Čongćingu Džu Rui rekao je da je "od posebnog značaja" održati ročište u predmetu krčenja šuma u planinama. Održavanje ročišta u oblasti gde meštani žive može da poveća njihovu pravnu svest, usled čega će oni bolje štititi ekološke resurse.

Posle suđenja, lokalni sud je zajedno sa lokalnim šumarskim zavodom, delio meštanima materijale radi promocije i popularizacije pravnog znanja o ekološkoj zaštiti.

Od 2022. godine, mobilni sudovi su završili više od 7.200 zadataka u Čongćingu, od čega je koristi imalo više od 500.000 ljudi, navodi Opštinski viši narodni sud u Čongćingu.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Zelena Srbija

Hronika

Scena