Web Analytics
Dodatne mirovne snage iz Turske raspoređene na severu Kosova se danas vraćaju u svoju zemlju - BetaRS

Dodatne mirovne snage iz Turske raspoređene na severu Kosova se danas vraćaju u svoju zemlju

Kosovo | 06.09.2023 | access_time 10:35
Dodatne mirovne snage iz Turske raspoređene na severu Kosova se danas vraćaju u svoju zemlju
Foto: Sasa Djordjevic
Dodatne mirovne snage iz Turske raspoređene na Kosovu vratiće se u danas u svoju državu, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

"Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru zadataka u UN, NATO-u, EU i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kao i u kontekstu bilateralnih odnosa i pomno prati dešavanja na Balkanu, gde postoje zajedničke istorijske i kulturne vrednosti", navodi se u saopštenju turskog ministarstva koje je prenela agencija Anadolija.

Turska je u junu rasporedila dodatne trupe na Kosovo kao odgovor na zahtev NATO-a nakon nedavnih tenzija na severu.

"Naša vojska je nakon dolaska na Kosovo 6. juna 2023. godine, dala važan doprinos u obezbeđivanju mira na Kosovu od 10. juna do 31. avgusta i uspešno je izvršila svoju misiju", navodi se u saopštenju.

Tenzije na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, počele su 26. maja, kada su novi albanski gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića ušli u zgrade opština pod pratnjom kosovske policije.

Tome su se usprotivili Srbi koji su protestovali tražeći povlačenje novih gradonačelnika i specijalnih jedinica kosovske policije, za šta su imali i podršku zvaničnog Beograda.

NATO je procenio da su zbog tenzija potrebne dodatne mirovne snage i Turska je obezbedila 500 njenih pripadnika, kao rezervne snage u slučaju dalje eskalacije situacije na Kosovu.

Teme