Web Analytics
Blinken u nenajavljenoj poseti Kijevu u znak podrške naporima Ukrajine da potisne ruske snage - BetaRS

Blinken u nenajavljenoj poseti Kijevu u znak podrške naporima Ukrajine da potisne ruske snage

Svet | 06.09.2023 | access_time 11:00
Blinken u nenajavljenoj poseti Kijevu u znak podrške naporima Ukrajine da potisne ruske snage
Foto: Brendan Smialowski/Pool Photo via AP
Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u nenajavljenu posetu Kijevu, samo nekoliko sati nakon što su ruske snage nakon više nedelja zatišjaponovo gađale ukrajinsku prestonicu.

Blinkenova poseta ima za cilj da proceni uspeh ukrajinske tromesečne kontanzive i da pokaže podršku SAD nima Kijeva da potisne snage Kremlja u trenutku kad jača zabrinutost kod pojedinih Zapadnih saveznika u vezi napretka na frontu.

Zvaničnici iz Vašingtona rekli su još da će se takođe razgovarati o mogućim alternativnim putevima izvoza ukrajinski žitarica nakon izlaska Rusije iz Crnomorske inicijative za žito i njenog učestalog bombardovanja lučkih objekata u regionu Odese odakle se većina žitarica transportuje u inostranstvo.

Očekuje se da će Blinkenova poseta uključivati najavu nove vojne pomoći od 175 do 200 miliona dolara. Još jedan veći paket vojne pomoći očekuje se kasnije ove nedelje.

Razgovaraće se i o drugim pitanjima, kao što je podrška razorenoj ukrajinskoj ekonomiji, na osnovu Blinkenove junske najave u Londonu o pomoći od 1,3 milijarde dolara za pomoć u obnovi Ukrajine, sa fokusom na modernizaciju njihove energetske mreže koju je prošle zime bombardovala Rusija.

Blinkenovo putovanje u Ukrajinu je četvrto od početka rata, a američki zvaničnici su rekli da Blinkenova odluka da prenoći u Kijevu ima za cilj da pošalje simboličan signal američke podrške Ukrajini. 

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika