Web Analytics
Li Ćijang prisustvovao 26. samitu Kina-ASEAN - BetaRS

Li Ćijang prisustvovao 26. samitu Kina-ASEAN

Svet | Izvor: Beta | 07.09.2023 | access_time 08:45
Li Ćijang prisustvovao 26. samitu Kina-ASEAN
Kineski premijer Li Ćijang prisustvovao je u sredu 26. samitu lidera Kine i ASEAN-a (10+1) u Džakarti, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Li Ćijang je naglasio da se Kina nada da će pojačati jedinstvo sa zemljama ASEAN-a, kao i da insistira na duhu zajedničke koristi kako bi svi zajednički izgradili bolju budućnost u regionu.

Li Ćijang je izneo četiri predloga za izgradnju zajednice zajedničke budućnosti Kina-ASEAN.

"Prvo, zajedno izgraditi centar za ekonomski rast, pojačati međusobno povezivanje i saradnju u industrijskim i lancima snabdevanja. Drugo, zajednički promovisati saradnju u oblasti novih industrija i pojačati saradnju u oblasti novih energetskih vozila, veštačkoj inteligenciji i drugim oblastima", rekao je kineski premijer.

"Treće, zajednički očuvati regionalni mir i aktivno promovisati konsultacije o 'Kodeksu ponašanja u Južnom kineskom moru' i borbi protiv telekomunikacionih prevara. Četvrto, zajednički proširiti međuljudsku i kulturnu razmenu", dodao je.

Lideri zemalja ASEAN-a su visoko ocenili dostignuće saradnje između ASEAN-a i Kine, rekavši da su zemlje ASEAN-a spremne da dodatno unaprede međusobno poverenje sa Kinom, da pojačaju saradnju sa inicijativom "Pojas i put" i da prodube saradnju u različitim oblastima sa Kinom, kako bi zajedno uložili napore u rešavanje globalnih izazova, kao što su klimatske promene.

Na sastanku je izdato zajedničko saopštenje o obostrano korisnoj saradnji između inicijative "Pojas i put" i Izgledima ASEAN–a za Indo-Pacifik i usvojen je niz dokumenata o saradnji u oblastima poljoprivrede, zelenog razvoja, e-trgovine i tehnoloških inovacija.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika