Web Analytics
Jablanović: Peticije i ostavke ne rešavaju problem na severu Kosova,jedino odlazak specijalnih snaga - BetaRS

Jablanović: Peticije i ostavke ne rešavaju problem na severu Kosova,jedino odlazak specijalnih snaga

Kosovo | 07.09.2023 | access_time 10:50
Jablanović: Peticije i ostavke ne rešavaju problem na severu Kosova,jedino odlazak specijalnih snaga
Foto: Andrija Igic
Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović ocenio je da je administrativno uputstvo o načinu razrešenja gradonačelnika doneto da bi se "kupilo dodatno vreme", a ne da bi se rešio problem na severu Kosova.

Jablanović je za portal Gazetablic.com kazao da je ostavka gradonačelnika "jedina mera" koju sada treba da bude preduzeta.

"Administrativno uputstvo za smenu gradonačelnika je još jedna u nizu mera Vlade Kosova, koja produžava konfliktnu situaciju na severu", kazao je on.

Prema njegovim rečima, ta mera se ne preduzima da bi se rešio problem, "već da bi se kupilo dodatno vreme".

"Jedina adekvatna mera je ostavka "lidera", kazao je Jablanović.

Međutim, prema njegovim rečima, ni peticija niti ostavka gradonačelnika neće naterati Srbe na severu Kosovada izađu na izbore.

"Ostavke (gradonačelnika) otvaraju put za izbore, ali tek povlačenjem specijalne jedinice Kosovske policije otvara se prostor za veliko učešće Srba za ponovljene izbore", dodao je on.

Kazao je da su Srbi nezadovoljni "preteranim i nepotrebnim prisustvom velikog broja policajaca i njihovim postupcima", koji su, kako je kazao, često brutalni i neprofesionalni.

"Upravno uputstvo bi moglo da bude mera koja bi bila primenljiva u različitim okolnostima, ali na Severu imamo političku i bezbednosnu krizu, a ne situaciju u kojoj su građani nezadovoljni gradonačelnicima", kazao je on.

Dodao je da su svi na severu Kosova zabrinuti zbog pokušaja preuzimanja imovine u vlasništvu Srbije.

"Srbi u ovom trenutku najmanje razmišljaju o izborima, a posebno ne vidim“ da bi peticija uopšte bila izvodljiva", zaključio je Jablanović.

U Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, na poslednjim izborima, koje je srpska većina u tim opštinama uglavnom bojkotovala, za gradonačelnike su izabrani Albanci.

Teme