Web Analytics
Dveri upozoravaju da će privatizacijom Jugoinspekta biti ugrožena kontrola kvaliteta robe - BetaRS

Dveri upozoravaju da će privatizacijom Jugoinspekta biti ugrožena kontrola kvaliteta robe

Ekonomija | 08.09.2023 | access_time 16:25
Dveri upozoravaju da će privatizacijom Jugoinspekta biti ugrožena kontrola kvaliteta robe
Foto: Dragan Gojić

Vojvođanski odbor stranke Dveri saopštio je danas da je poziv na privatizaciju Jugoinspekta, posle 125 godina uspešnog rada, potez koji će unazaditi kontrolu kvaliteta robe koja se uvozi.

Iz te stranke su dodali da je privatizacija ove renomitrane ustanove, koja se bavi kontrolom poljoprivrednih i hemijskih proizvoda, na štetu građana Srbije.

"Mora u državi da postoji nezavisna institucija, ne može se sve privatizovati radi nekakvih maglovitih, 'viših', a građanima nepoznatih interesa", saopštili su iz Dveri.

Dodali su da će to biti novi udar na kontrolu kvaliteta robe, a posebno na kontrolu kvaliteta robe koja se uvozi.

"Budući vlasnik će to raditi u interesu, ne građana i države, već sasvim sigurno u interesu krupnog kapitala, velikih korporacija. Privatizovan Jugoinspekt veoma lako može da posluži za to da se roba sumnjivog kvaliteta uveze i da preuzme tržište Srbije", rekli su iz Dveri.

Naveli su da su upitna dešavanja oko izvoza robe iz Srbije i njenog vraćanja, navodno zbog lošeg kvaliteta ili preterane količine nedozvoljenih hemijskih sredstava u njima.

"Sve to upućuje na zaključak da je takvo ponašanje, možda rezultat strategije nekih činilaca, kojima je veoma važno da preuzmu Jugoinspekt. Možda su se iz tog raloga i fabrikovale afere, kako bi se našao razlog za prodaju Jugoinspekta", navele su Dveri.

Nadležni su, kako je ocenjeno, morali sve te afere da istraže i da se za svaki pojedinačan slučaj utvrdi činjenično stanje i odgovornost pojedinaca koji su napravili propust u radu, možda sa svesnom namerom da unize veoma značajnu ustanovu kao što je Jugoinspekt.

Iz Dveri su zaključili da Ministarstvo privrede mora da odustane od privatizacije Jugoinspekta i da obezbedi da, kao nezavisna institucija, funkcioniše i dalje, na korist građana i države.

Teme