Web Analytics
Ministar telekomunikacija u Kini predstavio koncept prvog Inovacionog distrikta u Srbiji - BetaRS

Ministar telekomunikacija u Kini predstavio koncept prvog Inovacionog distrikta u Srbiji

Tehnologija | Izvor: Beta | 09.09.2023 | access_time 12:25
Ministar telekomunikacija u Kini predstavio koncept prvog Inovacionog distrikta u Srbiji
Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović je danas u Kini predstavio idejni koncept prvog Inovacionog distrikta u Srbiji i Jugoistočnoj Evrop.

Ministar je na srpskom investicionom forumu u okviru 23. Međunarodnog sajma investicija i trgovine – CIFIT, u kineskom gradu Sjamenu najavio da će Inovacioni distrikt biti u Kragujevcu koji se "u kratkom periodu od začelja tehnološkog razvitka, razvio u srpsku silicijumsku dolinu i važan tehnološko-inovativni centar", prrenelo je Ministarstv u Beoogradu.

Inovacioni distrikt je kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih delatnosti.

Jovanović je rekao da će se Inovacioni distrikt prostirati na 56.000 kvadratnih metara.

Zamišljen je kao kreativno-inovativni, digitalni centar sa zabavnim i sportskim sadržajem.

Tu će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce.

"U okviru ovog objekata nalaziće se i zasebni prostori za IT - biznis inkubatori, startapovi, deo za primenu veštačke inteligencije u kojem će se nalaziti centar za razvoj robotike, zatim smart city centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, istraživačke laboratorije, centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering sa prostorom za istraživanja i laboratorijama", nabrojao je Jovanović.

U Kragujevcu će biti i edukacioni centar za obuku studenata – mali startap prostori, hakaton za srednjoškolce, radionice za mlađi i školski uzrast, centar za promociju nauke i mnoge druge oblasti koje su važne za unapređenje naučno-tehnoloških dostignuća.

Jovanović je najavio da će u Inovacionom distriktu biti i peti naučno-tehnološki park u Srbiji, što će, kako je naveo, značiti još novih radnih mesta za inženjere, IT-jevce, Kragujevčane i okolinu.

Na srpskom investicionom forumu u Sjamenu su predstavljena još tri projekta Srbije: Izložba Ekspo 2027, BIO4 kampus u Beogradu i Mapa investicija za ciljeve održivog razvoja UN za Srbiju, koju su zajednički izradili Vlada Srbije i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

CIFIT je najveći investicioni sajam na svetu koji se ove godine održava pod sloganom "Otvorenost i integrisanost put ka kvalitetnom razvoju". U fokusu ovogodišnjeg sajma su zelena energija, održivi razvoj i digitalna ekonomija.

Pored ministra Jovanovića, u delegaciji Srbije u Kini su i ministarka kulture Maja Gojković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Teme