Web Analytics
Marinika Tepić (SSP): Sprema se otvaranje bloka B3 u Kostolcu, iako nije završen - BetaRS

Marinika Tepić (SSP): Sprema se otvaranje bloka B3 u Kostolcu, iako nije završen

Ekonomija | 11.09.2023 | access_time 09:45
Marinika Tepić (SSP): Sprema se otvaranje bloka B3 u Kostolcu, iako nije završen
Foto: Milos Miskov
Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dva meseca krije od građana da je kineska kompanija CMEC koja gradi blok B3 u Kostolcu obavestila EPS da B3 ne može biti spreman za rad pre jula 2024. godine, iako se njegovo otvaranje uveliko planira.

Kako je saopštila SSP, Tepićeva je u otvorenom pismu predsedniku Srbije rekla da je "potpuno svesna" da je on već doneo "pogubnu odluku da ugrozi zdravlje i život građana Srbije", ali da joj je obaveza kao narodne poslanice i građanke da obavesti javnost.

"Januara 2021. tražili ste hitno intenziviranje iskopavanja uglja samo da biste doterali statistiku i tako prikazali rast BDP-a. Rekli ste čak i da ćete Vi lično kopati ugalj, što se naravno nije dogodilo, ali ste u toj propagandnoj trci za 'rekordnom proizvodnjom' ugrozili proizvodnju EPS-a, a havarije, ispadanje iz pogona proizvodnih sistema i još veća šteta samo su se nizale jedna za drugom", rekla je Marinika Tepić.

Ona je navela i da je Vučić 12. decembra 2021. godine najavio i otvaranje novog bloka B3 u Kostolcu za godinu i po dana, koji bi trebalo da se otvara sada.

"Da stvar bude gora, Vaš EPS je pre deset dana, 7. septembra, najavio puštanje u rad ovog novog termo-bloka B3, jer 'predsednikova je zakon'! Samo što svi zajedno krijete da je ceo ovaj manevar suprotan zakonima i opasan po zdravlje i život ljudi! Naime, došli smo dokaza da već dva meseca krijete od građana da je kineska kompanija CMEC koja gradi blok B3 u Kostolcu obavestila EPS da B3 ne može biti spreman za rad pre jula 2024. godine", rekla je ona.

"Dopis kineskog CMEC-a do kog smo došli, upućen je EPS-u još 19. jula, ali ga držite u strogoj tajnosti, iako nije poverljiv dokument, već je reč o podacima od apsolutnog interesa za javnost i građane Srbije", kazala je Tepićeva.

Ona je navela da to što je navela znači da će se "vrlo problematično ući u ovu zimu", kao i da će Vučićev "nagon za stalnim slikanjem ugroziti zdravlje i bezbednost ljudi ukoliko samo zbog predizborne kampanje odluči da se upale peći u B3 u Kostolcu, nespremnom da se pusti u rad još najmanje osam meseci".

"Zbog nedostatka vlažnih elektrofiltera za prečišćavanje vazduha, ODG filtera za odsumporavanje, izazvaćete maksimalno stopostotno zagađenje, a svaki eventualni pokušaj da se ručno nešto izvede, opet samo zarad TV kamera, može svakog sekunda da izazove ogromnu štetu u pogonima koji se pripremaju da budu automatski", istakla je ona.

Tepićeva je pozvala Vučića da "bar jednom pobedi sebe" i postupi odgovorno, tako što će sa otvaranjem novog bloka B3 u Kostolcu sačekati "do postizanja optimalnih uslova za rad i zaštitu ljudi, odnosno do jula 2024. godine, kako je kompanija CMEC odgovorna za gradnju detaljno objasnila".

Teme