Web Analytics
Proevropska opozicija predala zahtev Vučiću za održavanje parlamentarnih i beogradskih izbora - BetaRS

Proevropska opozicija predala zahtev Vučiću za održavanje parlamentarnih i beogradskih izbora

Politika | 11.09.2023 | access_time 12:40
Proevropska opozicija predala zahtev Vučiću za održavanje parlamentarnih i beogradskih izbora
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Proevropska opozicija danas je i formalno zatražila od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vanredni parlamentarni i beogradski izbori budu održani do kraja godine.
Taj zahtev predali su na pisarnici predsedništva Srbije a potom su na konferenciji za novinare zatražili od Vučića da se o tome što pre izjasni.

Optužili su predsednika Srbije da stalno manipuliše sa zahtevima proevropske opozicije u vezi izbora, i naglasili da očekuju konkretan odgovor.

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac je kazao da se ti izbori traže jer se država nalazi "u dubokoj društvenoj, ekonomskoj i političkoj krizi" a, kako je ocenio, vlast ništa ne činji da se iz toga izadje.

On je kazao i da je u Srbiji nasilje svakoidnevvno i to, kako je naveo i institucionalno, verbalno i političko i to i prema opoziciji i gradjanima.

Prema njegovim rečima, svakom pd predstavnika proevropske opozicije koji se dans obraćaju novinarima se svakodnevno "crta meta".

Kazao je i da je opozcija, u parlamentu, dala priliku vlasti da ispuni zahteve gradjanski protesta "Srbija protiv nasiloja" ali su oni, kako je ukazao, to spinovali.

"Šaljem zato Vučiću i fiormalni zahtev za raspisavanje vanrednih parlemntranih i beogradskih izbora  i očekujemo da vrlo brzo odgovori", kazao je on.

Prema njegovim rečima, traže se slobodn,  fer i demokratski izbore a u suprotnom ako do toga ne dodje, ili uopšte ne budu raspisni,  vlast će imati kampanju na ulicama, ne samo Beograda već i širom Srbije.

Potpredsedsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je  posebno naglasila "pravno nasilje od strane vlasti", te ih optužila za, kako je kazala svakodnevno kršenje zakona i Ustava.

Precizirala je da opozicija traži da budu primenje preporuke OEBS-a, Evropskog parlamenta i Evropske komisije u vezi izbornih uslova i predizborne kampanje.

Prema njenim rečima, neophodno je obezbediti da biralčki spisak bude proveren i onemopgućeni priotisci na gradjane u javnom sektoru, "kupovina glasova".....

Poslanica Zelno levog frnta - Ne davimo Beograd Jelena Jerinić je ocenila da je Vučić već u predizbornoj kampanji, te ukazala da mu je i formalno upućen zahtev za raspisivanje izbora, iako je opozciji poznata procedura u uvezi toga.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije nije autonomna, kao ni parlemnt u odlučivanju i zato je i formalni zahtev upućen predsedniku Srbije.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je pozvao predsedniak Srbije da u odgvoru na zahtev opozicije bude jasan a ne da se, kako je naveo, krije iza zamajavanja naroda.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Borislav  Novaković je ocenio i da postoji ogroman nesklad izmedju raspoloženja gradjana i sastava Skupštine Srbije, te da su izbore jedini način da se izadje iz toga.

Na konferenciji za novinre je rečeno i da predstavanici  proevropske opoczije teraže "najbolju formu" za izlazak na izbore, te da će nastavaiti s tim aktivnostima.

Najavu izborne kampanje na ulicama, ukoliko njihov zahtev ne bude ispunjen obrazložili su time što "neće dozvoliti da  budu nevidljivi", kao stavovima gradjana za promenama u okretanje Srbije od nasilja.

Ponovili su da, uz građane koji podržavaju proevropsku opoziciju, zahteve protesta "Srbija protv nasilja" podržava i petina glasača vlasti kao i neopredeljeni.

Kao organizatori protesta navedeni su DS, Ekološki ustanak, Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, Zajedno - Moramo, i poslanički klubovi "Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije" i "Pravac Evropa".

Poslaničku grupu "Pravac Evropa" čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i sindikat Sloga.

Protesti "Srbija protiv nasilja", prvo u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Vučić je 8. septembra kazao da će konačnu odluku o zahtevu opozicije da budu raspisani izbori na svim nivoima doneti nakon što prođu predstojeći razgovori o Kosovu i pošto bude održana sednica Generalne skupštine UN.

Vučić , kako je najavio njegov kabinet, danas je službeno u Severnoj Makedoniji.

Video materijal dostupan OVDE.

 

 

Teme