Web Analytics
PKS: Iskustva Izraela u kreiranju inovacionog ekosistema bitna i za Srbiju - BetaRS

PKS: Iskustva Izraela u kreiranju inovacionog ekosistema bitna i za Srbiju

Ekonomija | 11.09.2023 | access_time 13:20
PKS: Iskustva Izraela u kreiranju inovacionog ekosistema bitna i za Srbiju
Foto: Milos Miskov
Privredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa Ambasadom Izraela u Srbiji, je danas priredila konferenciju "Stvaranje uslova za srpski inovacioni ekosistem: Šta možemo da naučimo od staratap nacije?", na kojoj su predstavljena iskustva Izraela kao zemlje s najviše startap kompanija po glavi stanovnika u svetu.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Miahailo Vesović kazao je da je za PKS važna saradnja na svim projektima koji mogu doprineti boljem razumevanju nauke i privrede i primene inovativnih dostignuća razvojno-istraživačkog sektora, sa univerziteta i naučnih institucija.

"Ne postoji danas nijedna privreda u svetu koja može da se takmiči u raznim poljima ukoliko ne primenjuje inovacije kao svoj osnovni strateški koncept. Izrael je najbolji globalni primer kako je moguće uz dobru organizaciju i stvaranje dobre podrške države, nevladinog sektora i naučno-istraživačkih institucija postići maksimum iz onoga što može nauka da ponudi, a da se primeni u privredi", naglasio je Vesović.

Dodao je da će PKS, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, pokušati da primere iz prakese iz Izraela prenese u Srbiju.

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović je istakao da Srbija odavno radi na tome da sve naučne rezultate i dostignuća pretvori u inovacije koje će biti promovisane i na tržištu.

Prema njegovim rečima, završava se nova verzija Zakona o inovacionim delatnostima, a u toku je i drugi rad da se kompletira inovacioni ekosistem Srbije.

"Inovacioni ekosistem Srbije je u dobroj meri već formiran, jer pored resornog ministarstva, tu su i naučno-istraživačke organizacije, trenutno rade četiri naučno-tehnološka parke, a biće ih uskoro ukupo šest, kao i 23 regionalna inovaciona centra. Trenutno se radi na njihovom povezivanju, kako bi se stvorio ekosistem sa tačno određenim zadacima za svaki od tih delova, kako bi se rezultati naučno-istraživačkog rada pretočili u inovacione proizvode i usluge", kazao je Trajanović.

To u praksi može sprovesti ili da se pokrenu startap kompanije koje će to realizovati ili da se prodaju licence zainteresovanim kompanijama.

On je izrazio zadovoljstvo zbog konferencije o iskustvima Izraela, naglašavajući da je Izrael partner od koga se može mnogo naučiti o izgradnji inovativnih ekosistema i organizacija.

"Izrael je startap nacija, koja ima najveći broj satrtapova po glavi stanovnika. Čak 150 startapova na miliona stanovnika", rekao je Trajanović što nije slučajnost, već rezulatat politike ulaganja u naučna istraživanja.

"Izrael je i zemlja koja u svetu izdvaja najveći procenat BDP-a za nauku u iznosu 5,4 odsto. Nijedna druga zemlja ne izdvaja toliko", naveo je Trajanović.

Dodao je da je ekosistem koji je Izrael napravio jedan od najboljih na svetu po korišćenju naučno-istraživačkog rada i primeni njegovih rezultata.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan kazao je da željeni nivo još nije dostigla saradnja sa Srbijom na polju tehnološkog razvoja, zbog čega je veoma značajan današnji skup u PKS.

"Potreba je majka svake inovacije. Mi smo počeli on nule kada smo ostvarili nezavisnost i od tada sve naše uspehe baziramo na inovacijama", Vilan.

On je dodao da je Izrael mnogo postigao na polju nauke, ali smatra da sama nauka nije dovoljna ukoliko se ne primeni u praksi, ističući da je srećan što će izraelska iskustva biti preneta u Srbiji.
 
Konferencija održana u PKS je deo projekta "Balkan Innovation Box", čiji je cilj jačanje inovacione veze između Izraela i balkanskih zemalja, a vodiće ga konsultantska grupa Buildinn.
 
Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

Teme